O echipă de cercetători de la Universitatea Stanford din California a descoperit că modificările a trei tipuri de proteine pot afecta longevitatea.
Studiind blocarea sau modificarea lor la o specie de nematode (viermi cilindrici) care au acelaşi proteine ca şi oamenii, s-a observat că durata de viaţă a fost afectată atât la viermii în cauză, cât şi la următoarele 3 generaţii, înregistrându-se o creştere a speranţei de viaţă cu până la 30 de procente. După a treia generaţie, durata de viaţă are tendinţa de a reveni la normal.
Este pentru prima dată când oamenii de ştiinţă au descoperit că un factor moştenit afectează durata de viaţă, fără a fi vorba de schimbări genetice. Genele nu au fost afectate, iar în timp ce longevitatea s-a transmis la generaţiile următoare, nivelul celor trei proteine a rămas acelaşi.
Acest fenomen poartă numele de schimbare epigenetică. Conceptul, în ansamblu, nu este nou şi descrie procesul prin care corpul se adaptează la factorii de mediu precum: dieta, lumina soarelui, nivelul poluării. Nu se ştiuse însă până acum că asemenea adaptări ar putea fi moştenite în următoarele câteva generaţii.
Corpul posedă, se pare, un fel de „amintiri” legate de stilului de viaţă al generaţiilor anterioare, iar longevitatea ar putea fi moştenită, timp de câteva generaţiii, şi pe o cale non-genetică.
În cazul în care această legătură se va descoperi şi în cazul oamenilor, ea ar putea marca un progres major în genetică.
Aceste proteine modificate de către oamenii de ştiinţă se găsesc în nucleul tuturor celulelor umane şi ajută la menţinerea moleculelor de ADN într-o formă compactă în interiorul lor.
Sursa: Mail Online