Cercetătorii de la Universitatea de Medicină din Pennsylvania au identificat 1.105 copii născuţi între 1 octombrie 1984 şi 3 iulie 1989 şi care în momentul naşterii cântăreau mai puţin de 2 kilograme.
După 16 ani, specialiştii au reuşit să îi găsească pe 623 dintre copii şi i-au testat cu ajutorul unui set de întrebări pentru depistarea unor tulburări din spectrul autismului.
Când 189 dintre aceşti tineri au împlinit 21 de ani, ei au fost supuşi unor noi teste, iar 60% dintre cei care fuseseră iniţial diagnosticaţi cu o formă de autism, dar şi 24% dintre cei care nu fuseseră diagnosticaţi, au fost identificaţi ca având tulburări din spectrul autismului.
În final, incidenţa tulburărilor din spectrul autismului a participanţilor la studiu a fost de cinci ori mai mare decât a populaţiei gerenale.
Tulburările din spectrul autismului îi fac pe oameni să aibă dificultăţi în comunicare şi în interacţiunile sociale, susţine unul dintre autorii studiului, Jennifer Pinto-Martin. Totuşi, persoanele care au forme mai uşoare de tulburări din spectrul autismului sunt perfect funcţionale, putând să meargă la o facultate şi să aibă o slujbă. Singura problemă este că ele s-ar putea să dorească să vorbească doar despre un anumit subiect.
Deşi studiul demonstrează că tulburările din spectrul autismului apar mai des la copiii născuţi prematuri, care vin pe lume cu o greutate mai mică, specialiştii spun că autismul este în continuare întâlnit şi la copiii născuţi la termen.
Studiul sugerează că este nevoie de un sistem de îngrijire prenatală mai bun pentru a reduce numărul naşterilor premature, dar şi de o diagnosticare precoce a cazurilor de autism.
Sursa: Xinhuanet