Cancerul pancreatic, unul dintre cele mai agresive tipuri de cancer, este periculos tocmai prin faptul că, fiind dificil de diagnosticat, este descoperit de obicei, în stadii tardive, şansele de a fi tratat cu succes fiind astfel mici.
Modificările specifice în flora bacteriană bucală ar putea da însă indicaţii asupra prezenţei cancerului în stadii timpurii, mărind astfel şansele de vindecare.
Cercetătorii americani au comparat flora bacteriană bucală a 10 persoane sănătoase cu cea a 10 pacienţi dignosaticaţi cu cancer pancreatic şi au descoperit diferenţe semnficative.
Cheia o constituie celulele epiteliale din mucoasa bucală, înzestrate cu receptori specifici care permit doar anumitor bacterii să se ataşeze de ei, prin intermediul unor molecule specifice, numite adezine. Aceste bacterii bune protejează organismul, nepermiţând bacteriilor dăunătoare să se ataşeze de celulele epiteliale.
Se pare că, în cazul pacienţitlor cu cancer pancreatic, celulele epiteliale suferă modificări de structură, permiţând unor bacterii dăunătoare să se instaleze pe mucoase, ceea ce produce schimbări în compoziţia florei bacteriene.
Două specii de bacterii, în particular, Neisseria elongata şi Streptococcus mitis, se găsesc în număr mare în cavitatea bucală a personelor sănătoase, în schimb sunt mult mai rare la persoanele afectate de cancer pancreatic.
Nu se ştie încă dacă aceste modificări ale florei bacteriene sunt o cauză sau un efect al cancerului, dar ele pot fi un semnal de alarmă util, permiţând diagnosticarea tipurie şi instituirea mai devreme a unui tratament, ceea ce ar putea salva vieţile multor pacienţi.
Sursa: New Scientist