Materialele au fost descoperite în Peştera Blombos, la 300 de kilometri de Cape Town. Două seturi de unelte pentru amestecarea vopselelor au fost găsite aici. Specialiştii spun că vopseaua era alcătuită din ocru (argilă galbenă, roşie sau brună), os, cărbune şi alte materiale, amestecate în cochilii de moluşte.
Trusele de unelte, datând de acum 100.000 de ani, sunt cele mai timpurii dovezi ale faptului că omul a avut cunoştinţe privind combinarea şi stocarea substanţelor, despre care se crede că aveau un loc central în practicile sociale.
Oamenii de ştiinţă spun că vopseaua astfel preparată era folosită, cel mai probabil, pentru decorarea şi protejarea pielii.
Descoperirea „aruncă o lumină cu totul nouă asupra populaţiilor timpurii de Homo sapiens,” a spus autorul studiului, Christopher Henshilwood de la Institutul pentru Evoluţia Umană duin cadrul Universităţii Witwatersrand, Africa de Sud. Se pare că oamenii de atunci erau mult mai inteligenţi decât credem noi şi erau capabili să realizeze acţiuni destul de sofisticate, mai devreme cu 40.000 sau 50.000 de ani decât credeam iniţial,” a mai adăugat acesta.
Au mai fost găsite ateliere de acest gen datând de acum 60.000 de ani. De asemenea, anterior fuseseră găsite şi unelte mai vechi de prelucrare a ocrului, dar oamenii de ştiinţă ştiau foarte puţin despre modul în care era preparat şi stocat pigmentul.
Sursa: Bloomberg