Femeile machiate par mai competente
Rujul, fondul de ten sau creionul de ochi aplicate în cantităţi normale face ca percepţia celor din jur asupra femeii respective să crească în ceea ce priveşte competenţa sau încrederea. Tot acelaşi studiu a confirmat ce era deja evident: cosmeticele ridică gradul de atractivitate al femeii.
De foarte mult timp se ştie faptul că oamenii care au o faţă simetrică sunt consideraţi mult mai frumoşi, iar lumea îi cataloghează drept inteligenţi şi cu suflet bun. De asemenea, există o serie de dovezi conform cărora machiajul le face pe femei să fie mult mai încrezătoare.
Noul studiu a fost condus de profesorul Nancy Etcoff din cadrul Universităţii din Boston, cu ajutorul celor din Institutul de Cancer Dana-Farber.
Studiul acestora a implicat 25 de femei cu vârsta cuprinsă între 20 şi 50 de ani, de origine caucaziană, afro-americană şi hispanică. Subiecţii au fost fotografiaţi în patru ipostaze. În prima dintre acestea femeile nu erau machiate, iar în următoarele trei acestea au primit retuşuri speciale, botezate de cercetători „natural”, „profesional” şi „strălucitor”. Înainte de fotografiere, femeile nu au fost lăsate să se privească în oglindă pentru a nu le afecta sentimentele şi modul în care vor privi la obiectivul foto.
Apoi, 149 de adulţi, dintre care 61 bărbaţi au analizat fotografiile pentru 250 de milisecunde, timp suficient pentru a face o alegere. De asemenea, 119 adulţi, dintre care 30 bărbaţi au primit timp nelimitat să privească aceleaşi feţe.
La sfârşitul cercetării s-a putut observa că participanţii la studiu au considerat că femeile care aveau ochii şi buzele scoase în evidenţă sunt mai competente decât femeile nemachiate.
Totuţi, specialiştii avertizează că machiajul strălucitor le face pe femei foarte atrăgătoare iar aceste apect nu este tocmai benefic într-o întâlnire de afaceri. Într-un asftel de context, machiajul trebuie să fie unul mai puţin strident pentru a da credibilitate persoanei.
Nu toată lumea este de acord cu rezultatele studiului. Multe dintre femei refuză să se machieze şi prin urmare nu cred în influenţa machiajului. Un astfel de exemplu este cazul profesorului de drept de la Universitatea Stanford, Deborah Rhode, care a declarat: „Calitatea cursurilor predate de mine nu ar trebui să depindă de culoarea rujului pe care îl port.”
Sursa: NY Times