Home » D:News » Telenovelele ne influenţează viziunea asupra lumii

Telenovelele ne influenţează viziunea asupra lumii

Telenovelele ne influenţează viziunea asupra lumii
Publicat: 13.10.2011
Părerile noastre despre lume sunt subiective şi pot fi influenţate de mai mulţi factori precum educaţia primită în familie sau informaţia acumulată în anii de şcoală. Însă, în secolul XXI, apare o nouă influenţă: serialele televizate.

Un nou studiu a relevat faptul că informaţiile eronate pe care le primim prin intermediul acestor programe se pot instala în creierul nostru şi ne pot face să le interpretăm ca reale. Şi mai grav este faptul că şi atunci când suntem sceptici în privinţa scenelor şi poveştilor din telenovele, acestea reuşesc, până la urmă, să ne facă să le interpretăm ca adevărate.

S-a dovedit în acest studiu că, atunci când primim o serie de informaţii de care ne îndoim că sunt adevărate, le asimilăm cu o anumită doză de scepticism dar, odată cu trecerea timpului, acest scepticism se atenuează, iar memoria noastră nu va mai fi capabilă să îşi reamintească în ce circumstanţe a primit acele informaţii.

Un grup de cercetători din cadrul Universităţii din Utah, conduşi de Jakob Jensen, a realizat un studiu pe 147 de studenţi. Aceştia au urmărit un episod din serialul Boston Legal. Imediat după terminarea acestuia, participanţii au fost puşi să completeze un chestionar despre cât de mult se identifică cu caracterele prezentate sau cât de bine reflectă filmul realitatea.

De asemenea, jumătate din subiecţi au completat un set separat de întrebări, în care erau rugaţi să îşi spună părerea despre eficacitatea dozelor de epinefrină în cazul unor reacţii alergice severe. În episodul din Boston Legal, există o secvenţă în care s-a folosit o astfel de substanţă, însă fără efect, rezultatul fiind moartea imediată a unui copil.

După două săptămâni studenţii au fost contactaţi şi rugaţi să completeze un nou chestionar. Cei care nu au răspuns în prima etapă la întrebarea despre epinefrină au fost rugaţi să o facă în acest stadiu al studiului.

„Indivizii care au răspuns la testul despre epinefrină în cea de-a doua etapă a studiului au prezentat o tendinţă mai puternică de a susţine informaţia falsă prezentată în serial”, a declarat coordonatorul proiectului.

Aceste rezultate vin în completarea unui studiu de acelaşi tip, realizat în 2007, în care informaţia falsă provenea dintr-o povestire scrisă.

„Două studii ne-au arătat că ficţiunea, atât scrisă, cât şi televizată, poate produce efecte întârziate”, a completat Jensen.

Sursa: miller-mccune.com

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase