Paul Hartogh, de la Institutul Max Planck pentru Cercetarea Sistemului Solar, din Germania, susţine că ultimele cercetări indică faptul că o cometă numită 103P/Hartley 2 are aceeaşi compoziţie chimică cu cea a oceanelor Pământului.
Până acum se credea că doar maximum 10% din apa de pe Terra ar fi putut să provină de la comete. Cu toate acestea, studiile reliefează că există posibilitatea ca toată apa noastră să vină de pe comete.
„Rezultatele studiului nostru, efectuat cu ajutorul telescopului Herschel, sugerează că este foarte posibil ca unele comete să fi jucat un rol important pentru noi, aducând mari cantităţi de apă pe Pământ”, a adăugat fizicianul Dariusz Lis , coautor al lucrării.
Hartley 2 a fost descoperită în 1986 şi are un diametru de aproximativ 1,2-1,6 kilometri. Cercetătorii cred că Hartley 2 s-a format în centura Kuiper, care se află la o distanţă de aproximativ 30-50 de ori mai departe de Soare decât Pământul, în timp ce alte comete studiate provin din Norul lui Oort, la o distanţă de un an lumină, aproape 5.000 de ori mai departe.
Sursa: IBTimes