Urmând sfatul medicului, Cloud şi-a administrat zilnic 22 de pastile, batoane cu proteine şi tărâţe de psyllium. După cinci luni, singurele efecte vizibile au fost creşterea greutăţii cu 5 kilograme şi a nivelului vitaminei D.
Samir Samman, profesor nutriţionist în cadrul Universităţii din Sydney, a spus că în mare parte, eficienţa administrării acestor vitamine este discutabilă. Pentru a-şi susţine afirmaţia el a dat exemplul studiilor care vizau pacienţi suferinzi de boli cardiovasculare şi cărora li s-au administrat vitaminele A, E şi C, beta caroten şi seleniu, fără ca acestea să aibă efect. Studiul a mai indicat faptul că doze mari de vitamine au un efect mic, dar semnificativ din punct de vedere al statisticilor, asupra creşterii mortalităţii la aceşti pacienţi.
Samman a declarat că el nu le prescrie vitamine pacienţilor săi decât în cazul în care aceştia şi-au revenit după o boală grea cum ar fi cancerul şi că nimeni nu ar trebui să îşi administreze vitamine decât după ce a consultat medicul.
Mai mult, Greg McFarlane, preşedintele Societăţii Vegetarienilor susţine că ideea conform căreia vegentarienii au nevoie de suplimente alimentare bogate în fier şi calciu este doar un mit. „Noi credem că o dietă vegetariană bine echilibrată poate furniza toate substanţele nutritive necesare, cu excepţia vitaminei B12, care se găseşte în carne,” a declarat acesta.
Compania australiană Blackmore, producătoare de suplimente alimentare, este de părere că produsele lor ar trebui administrate numai după sfatul medicului sau al farmaicistului, dar că nu ar trebui ca în urma experimentului lui Cloud să se tragă concluzii pripite.
Sursa: SMH