Big Ben se scufundă, riscând să devină „turnul înclinat din Londra”
Inspectorii topografi susţin că turnul cu ceas al Palatului Westminster se scufundă treptat şi inegal în terenul pe care este construit, partea de nord a construcţiei adâncindu-se mai rapid.
Estimările arată că, în prezent, vârful turnului se află la aproape 45 de centimetri distanţă faţă de axa perpendiculară pe pământ. Cu viteza actuală de înclinare, lui Big Ben îi vor trebui mai bine de 4.000 de ani pentru a ajunge la unghiul de înclinare al Turnului din Pisa.
Motivul acestei înclinări a fost pus pe seama deceniilor întregi în care s-au efectuat lucrări în subteran. În anii 1860, a fost construită o reţea de canalizare, urmată în 1970 de o parcare subterană pentru parlamentari. Apoi, în anii 90′, când a fost extinsă magistrala de metrou Jubilee în Westminster, au fost folosite tehnici speciale pentru construirea unei bariere subterane care să susţină turnul. Cu toate acestea, un studiu efectuat recent a semnalat că rata de înclinare a accelerat în ultimii ani.
Inginerii au concluzionat că nu există un singur factor responsabil pentru înclinarea atât de mare a construcţiei. Începând cu anul 2003, spun ei, înclinarea turnului de 11 etaje a crescut de la 0,65, la 0,9 mm pe an.
Mai mult, această problemă arhitecturală afectează pereţii Camerei Comunelor. Rapoartele arată că principalele zone afectate sunt coridoarele unde îşi au sediile birourile miniştrilor.
„Înclinarea a devenit vizibilă, ea putând fi observată dacă stai în Piaţa Parlamentului şi priveşti spre fluviu. În cazul în care viteza de înclinare va accelera, vom lua măsuri, dar deocamdată nu cred că ar fi cazul”, a declarat John Burland, cercetător la Colegiul Imperial din Londra.
Sursa: The Telegraph