Atenţie! SMS-urile pot dăuna grav sănătăţii!
Cauza o constituie poziţia adoptată de utilizatorii telefoanelor mobile – dar şi ai tabletelor – atunci când utilizează tastaturile: capul este aplecat mult spre aparat, iar această flexare a gâtului poate duce, cu vremea, la apariţia unor probleme la nivelul coloanei vertebrale şi al muşchilor cefei.
Chiropracticienii şi ortopezii din Occident au observat că tot mai mulţi pacienţi se plâng de dureri la nivelul coloanei cervicale şi se tem că aceste menţineri forţate ale gâtului în poziţii nenaturale ar putea, duce, cu vremea, la manifestări artritice cu consecinţe ireversibile.
Alte simptome ale acestei afecţiuni includ dureri de cap, dureri ale umerilor, ale braţelor şi încheieturilor mâinii, din cauza întinderilor musculare şi a afectării nervilor care au rădăcina în regiunea cervicală.
Copiii sunt cei mai afectaţi, deoarece capul lor este mai mare în raport cu corpul decât în cazul adulţilor. Femeile cu gâtul lung şi subţire prezintă, de asemenea, un risc crescut de apariţie a acestei afecţiuni.
În cazurile grave, gâtul poate să rămână îndoit permanent, nemaiputând fi îndreptat în poziţia normală.
Capul unui om adult cântăreşte 4,5 – 5,5 kg, iar gâtul este adaptat să susţină această greutate în poziţie verticală, nu aplecată. Este ca şi cum ai încerca să ţii o greutate de cca. 5 kg la capătul braţului întins în faţă, au explicat specialiştii.
Ei recomandă, preventiv, câteva măsuri simple: pauze periodice în cursul cărora gâtul să fie îndreptat, rotiri ale umerilor cu braţele întinse, menţinerea unei poziţii corecte în timpul trimiterii de SMS-uri, cu gîtul drept şi telefonul mobil ţinut ceva mai sus, mai aproape de nivelul ochilor.
Sursa: The Telegraph