Specialiştii conduşi de profesorul Peter Currie de la Universitatea Monash şi de dr. Nicholas Cole de la Universitatea din Sydney spun că evoluţia acestor muşchi a dat naştere tetrapodelor şi strămoşilor oamenilor, care au făcut primii paşi acum 400 de milioane de ani.
Oamenii de ştiinţă au ajuns la această consluzie după ce au studiat peşti cartilaginoşi primitivi: rechinul-bambus australian, peşti dipnoi, rechinul-elefant, peştele zebră şi polyodon.
În urma analizei, profesorul Currie a ajuns la concluzia că din punct de vedere genetic aceşti peşti nu sunt foarte diferiţi de noi. „Echipa noastră a arătat că mecanismul de formare a muşchilor pelvieni la peştele osos este responsabil pentru trecerea de la rechini la strămoşii noştri tetrapozi. Examinând modul în care diferite specii de peşti şi-au dezvoltat muşchii înotătoarelor pelviene, am putut desluşi evoluţia membrelor posterioare. Prin urmare, oamenii sunt doar nişte peşti evoluaţi„, a spus Currie.
Pentru a descoperi diferenţele formării muşchilor înotătoarelor pelviene, specialiştii au comparat embrioni ale unor descendenţi din aceste specii de peşti care reprezintă cheia în evoluţia vertebratelor. Astfel, specialiştii au creat nişte peşti modificaţi genetic pentru a urmări migrarea celulelor musculare precursoare, în stadii incipiente de dezvoltare, pe parcursul formării corpului animalelor. La peştii modificaţi genetic, aceste celule emiteau lumină roşie sau verde.
Constatările echipei au fost că peştele osos a avut un mecanism diferit de formare a muşchilor din înotătoarea pelviană, comparativ cu cel al peştilor cartilaginoşi, un mecanism care a reprezentat piatra de temelie a evoluţiei fizicului tetrapodelor.
Studiul a fost publicat în jurnalul ştiinţific PLoS Biology.
Sursa: Indian Express