Cel mai mare sanctuar al rechinilor a fost înfiinţat în Oceanul Pacific
Autorităţile din Insulele Marshall vor interzice comercializarea produselor provenite din rechini, cât şi pescuitul acestor animale în apele teritoriale.
Noile legi impun ca orice rechin capturat din greşeală să fie eliberat imediat, iar amenda maximă pentru braconaj se ridică la 300.000 de dolari americani. În plus, anumite unelte de pescuit vor fi interzise pe teritoriul Insulelor Marshall.
În prezent, sanctuarul acoperă o suprafaţă egală cu cea a Indoneziei, Mexicului sau a Arabiei Saudite, fiind de 8 ori mai mare decât Marea Britanie. Pe viitor, autorităţile au de gând să mărească aria de protecţie a rechinilor de la 2,7 la 4,7 milioane de kilometri pătraţi.
Guvernul din Insulele Marshall a urmat exemplul Republii Palau, care acum doi ani, a creat o rezervaţie pentru rechini. Săptămâna trecută, un grup de opt ţări, printre care şi Mexic, Honduras, Insulele Maldive şi Comunitatea Insulelor Marine de Nord, a semnat o declaraţie prin care statele anunţau că vor susţine protecţia rechinilor la nivel mondial.
Din cauză că se reproduc şi cresc greu, rechinii sunt vulnerabili la factori precum pescuitul şi braconajul. Se speră că aceste măsuri luate de guvernele mai multor state vor conduce la refacerea biodiversităţii marine.
Cu toate acestea, în cazul Insulelor Marshall şi al republicii Palau există semne de întrebare asupra capacităţii autorităţilor de a monitoriza oceanele.
Sursa: BBC News