Specialiştii au constatat că substanţele chimice secretate de organismul uman în situaţii de stres prelungit sunt toxice pentru creier.
Stresul de acest tip poate fi legat de o căsnicie nefericită, de slujbe nesatisfăcătoare şi fără perspective mai bune sau de situaţii post-traumatice.
Substanţele respective, numite corticosteroizi, distrug celulele nervoase atunci când concentraţiile rămân mari o perioadă mai lungă de timp.
Cea mai vulnerabilă parte a creierului pare a fi hipocampul – o regiune cerebrală asociată cu memoria -, motiv pentru care cercetătorii cred că stresul prelungit poate favoriza apariţia demenţei.
Medicii care au tratat persoane cu funcţii de răspundere, implicate în operaţiuni financiare pe pieţele americane şi care au suferit de stres post-traumatic în urma atacuruilor din 1 septembrie 2001, au observat la aceşti pacienţi o micşorare a hipocampului până la dimensiunile întâlnite la pacienţi vârstnici care sufereau de demenţă.
Specialiştii neurologi de la Centrul Medical pentru Veterani din San Francisco, SUA, au constatat, de asemenea, că veteranii care sufereau de stres post-traumatic prezentau o reducere a dimensiunilor creierului.
Un alt studiu, realizat anum trecut, a arătat că stresul în perioada de mijloc a vieţii măreşte riscul apariţiei bolii Alzheimer la femei. Femeile care avuseseră episoade repetate de stres şi anxietate la vârsta mijlocie erau de două ori mai predispuse la apariţia demenţei, în comparaţie cu cele care suferiseră mai puţin de stres.
Sursa: Mail Online