O conferinţă având ca temă „Arheologia copilăriei” dezvăluie rezultatele celor mai recente cercetări făcute la complexul de peşteri Rouffignac, din Franţa.
În tot complexul de peşteri, care are aproximativ opt kilometri lungime, se pot vedea desene reprezentând animale, în mare parte mamuţi, cai şi rinoceri, dar şi urme ale activităţii unor copii.
Pe lângă desene, pereţii peşterilor sunt decoraţi cu mii de dâre formate atunci când oamenii – atât adulţi, cât şi copii – şi-au plimbat degetele în pe suprafeţele moi ale pereţilor. Urmele lăsate de copii se disting de cele ale adulţilor prin lăţimea mai mică, iar proporţia degetelor poate diferenţia băieţii de fete.
Unele dintre dârele de degete produse de copii se află pe tavan, iar arheologii spun că aceştia fie erau ţinuţi în braţe, fie în cârcă, de către adulţi.
Conform cercetărilor, majoritatea dârelor sunt lăsate de copii cu vârste între 3 şi 7 ani, patru dintre aceştia fiind chiar identificaţi după tiparul urmelor.
„Aceste urme de degete făcute de copii sunt prezente în fiecare încăpere a peşterii, unele dintre ele aflându-se la mai bine de 45 de minute de intrare. Până acum nu am găsit locuri în care să fie doar desene şi dâre făcute de adulţi. Cele mai multe dâre au fost făcute de un copil de 5 ani, despre care suntem aproape siguri că era o fetiţă,” a declarat arheologul Jess Cooney.
Sursa: UKPA