Folosind aceste bacterii modificate genetic, care produc proteine fluorescente colorate, mesaje simple pot fi codificate şi printate într-o reţea de linii întretăiate, ca o grilă cu pătrăţele.
Şapte tulpini diferite de bacterii inofensive E.coli au fost modificate genetic, astfel încât fiecare dintre ele să producă proteine fluorescente de anumite culori.
Atunci când aceste bacterii sunt cultivate în laborator, coloniile apar sub forma unor pete luminoase, colorate, vizibile într-o lumină cu o anumită lungime de undă.
Formând perechi din aceste proteine colorate diferit, cercetătorii au găsit o modalitate de a reprezenta litere din alfabet. Astfel, o grilă cu bacterii divers colorate poate fi utilizată pentru a transmite un mesaj, folosind un cifru pentru decodare.
Bacteriile nu se colorează decât dacă „developate” prin tratarea cu anumite chimicale. Prin urmare, mesajul invizibil poate fi transferat pe o bucată de catifea şi trimis destinatarului. Odată primit, mesajul poate fi transferat din nou pe mediul de cultură şi developat, permiţând culorilor să apară.
Ajuns în acest punct, mesajul poate fi descifrat prin mai multe metode, căci unele dintre bacterii vor emite radiaţii fluorescente diferite, în funcţie de lungimea de undă a luminii în care sunt privite. În acest caz, destinatarul va primi şi un „foto-cifru”, indicând lungimea de undă a luminii necesare pentru a descifra mesajul.
Tehnica în cauză a fost numită Spam (Steganography by Printed Arrays of Microbes), iar cercetătorii se aşteptă ca ea să aibă un grad mare de aplicabilitate în diverse domenii. De pildă, ar putea fi utlizată pentru realizarea unor etichete codate, care să poată fi falsificată.
Sursa: BBC