Dacă primul lucru pe care îl vezi, deschizând frigiderul, este o salată de legume, probabilitatea de a o mânca pe aceea este de trei ori mai mare decât în cazul în care salata ar fi al cincilea aliment pe care îl zăreşti.
Aceasta este concluzia la care a ajuns o echipă de cercetători în domeniul nutriţiei de la Universitatea Cornell, SUA, care a investigat comportamentul alimentar în raport cu felul în care este depozitată mâncarea.
Cercetătorii au fotografiat 100 de cămări şi i-au rugat pe proprietari să ţină un jurnal a ceea ce mănâncă.
Apoi au abordat un alt grup de 100 de participanţi la studiu şi au rearanjat conţinutul dulapurilor cu provizii ale acestora, înregistrând, de asemenea, ce mâncau ei, conform propriilor declaraţii.
A reieşit că există o puternică tendinţă de a consuma ceea ce se află mai la îndemână şi la vedere.
Specialiştii au estimat că, atunci când cineva vine acasă seara, obosit, există o şansă de trei ori mai mare să mănânce primul lucru pe care-l vede când deschide cămara ori frigiderul, faţă de cel de-a cincilea ori al zecelea aliment pe care îl vede.
De asemenea, ei au constat că oamenii mănâncă mai mult când în casă se găsesc cantităţi mai mari de mâncare, mai ales atunci când e vorba despre produse gata preparate sau care necesită o preparare minimă.
Pe baza acestor rezultate, cercetătorii au formulat câteva recomandări pentru cei care vor să mănânce mai puţin şi/sau mai sănătos:
Aceeaşi echipă a descoperit, recent, că o metodă de a reduce consumul de alimente este de a mânca din farfurii mai mici.
Sursa: Mail Online