Oamenii de ştiinţă au descoperit că molecula care induce starea de hibernare este adenosina, aceasta regăsindu-se în toate animalele, inclusiv oamenii. Când adenosina se ataşează de receptorii aflaţi în creier, animalul devine mai somnoros.
În cazul animalelor aflate în hibernare, corpul produce o cantitate mare de adenosină, inducând o formă de somn mult mai adâncă.
Specialistii au conceput o moleculă artificială de adenosină, reuşind să trezească din starea de hibernare un grup de veveriţe arctice, ca apoi să le introduca forţat înapoi în starea de hibernare.
Animalele care hibernează reuşesc să îşi reducă rata metabolismului în mod semnificativ, permiţându-le să consume mai puţin oxigen şi să supravieţuiască în condiţii dificile, precum iernile grele.
După ce au reuşit să inducă starea de hibernare veveriţelor arctice, cercetătorii urmează să încerce acelaşi experiment pe şoareci, pentru a estima felul în care un medicament similar ar funcţiona la oameni.
Speranţa oamenilor de ştiinţă este ca o mai bună înţelegere a hibernării va conduce la conceperea unui medicament pe baza moleculei de adenosină. Acesta ar ajuta pacienţii ce au suferit un atac de cord sau un atac vascular cerebral să supravieţuiască, prin reducerea fluxului sangvin.
Sursa: PopSci