În cadrul studiillor, al căror rezultat a fost publicat în periodicul Neuropsychopharmacology, dr. Irit Akiarav şi studentul Eti Ganon-Elazar, au administrat marijuana sintetică unor şobolani de laborator, ale căror reacţii fiziologice la traumatisme şi stresul post-traumatic sunt extrem de asemănătoare cu cele înregistrate în cazul oamenilor.
Şobolanii au fost împărţiţi în patru grupuri. Şobolanilor din primul grup nu li s-a administrat deloc marijuana, celor din al doilea grup le-a fost injectată marijuana la două ore după producerea traumatismelor, celor din al treilea grup la 24 ore după traumatisme, iar cei din ultimul grup au primit marijuana la 48 ore după ce au fost traumatizaţi.
La o săptămână după experiment, cercetătorii au descoperit că şobolanii care au primit marijuana la 48 ore după ce au fost traumatizaţi continuau să prezinte simptome tipice stresului post-traumatic, precum şi un nivel foarte ridicat al anxietăţii. În schimb, şobolanii din toate celelelte grupuri nu au mai prezentat simptome tipice stresului post-traumatic.
„Experimentul nostru demonstrează că marijuana sintetică nu elimină complet traumele trăite, dar ajută semnificativ la prevenirea simtomelor post-traumatice, care sunt de multe ori mai periculoase chiar decât trauma în sine„, declară dr. Akirav.
Sursa: Science Daily