Home » D:News » Consumul de fructe „albe” poate aduce mari beneficii sănătăţii

Consumul de fructe „albe” poate aduce mari beneficii sănătăţii

Consumul de fructe „albe” poate aduce mari beneficii sănătăţii
Publicat: 20.09.2011
Consumul fructelor cu pulpă de culoare albă, precum merele şi perele, poate preveni accidentele vasculare cerebrale, relevă un nou studiu olandez.

Până în prezent, există numeroase studii care au reliefat legătura dintre consumul de fructe şi menţinerea sănătăţii. Nou studiu, însă, a investigat relaţia dintre riscul producerii accidentelor vasculare cerebrale (AVC) şi consumul de fructe şi legume care au o anumită culoare.

Studiul a fost efectuat pe un eşantion de 20.000 de adulţi cu vârsta medie de 41 de ani, care nu prezentau simptome ale bolilor cardiovasculare.
În următorii 10 ani, 233 dintre subiecţi au suferit atacuri vasculare cerebrale.

Specialiştii au descoperit că riscul de AVC era cu 52% mai mic la indivizii care au un consum important de fructe şi legume albe, comparativ cu cei care au mâncat doar puţine alimente de acest gen.

Cercetătorii au clasificat fructele şi legumele în patru grupe, în funcţie de culoare: portocalie/galbenă (unde se regăsesc mai ales citrice); verde, alcătuită din legume cu frunze, precum spanacul, varza, salata; roşie/mov (ce cuprinde legume precum roşiile şi sfecla) şi albă. Dintre fructele şi legumele din acestă ultimă grupă, 55% din consum era reprezentat de mere şi pere. (În cazul fructelor, clasificarea se face pe baza culorii pulpei, nu a cojii fructului.)

Culoarea reflectă tipul de compuşi prezenţi prezenţi în fructul sau leguma respectivă.
Merele şi perele pot reduce riscul accidentelor vasculare cerebrale deoarece sunt bogate în fibre dietetice şi conţin un antioxidant numit quercetină. În aceeaşi categorie „albă” au fost incluse şi bananele, conopida şi castraveţii.

Fructele şi legumele din celelalte categorii nu au dovedit că au un astfel de impact asupra atacurilor vasculare cerebrale, dar specialiştii spun că oamenii nu ar trebui să le evite pentru că pot avea alte beneficii, putând avea efecte protectoare împotriva altor boli cronice.

Alţi specialişti susţin, totuşi, că rezultatele studiului ar trebui sa fie interpretate cu precauţie, deoarece chestionarele privind obiceiurile alimentare sunt supuse unor erori.
În plus, scăderea riscului de AVC s-ar putea datora unui stil de viaţă mai sănătos în general, care include, printre altele, şi un consum mai ridicat de fructe.

Sursa: Live Science

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
De ce avem unghii la picioare?
De ce avem unghii la picioare?
Noi imagini extraordinare cu suprafața planetei Mercur, surprinse de sonda BepiColombo
Noi imagini extraordinare cu suprafața planetei Mercur, surprinse de sonda BepiColombo
Tot mai mulți dintre tinerii din Occident încep să renunțe la alcool
Tot mai mulți dintre tinerii din Occident încep să renunțe la alcool
Ascensiunea fulminantă în viaţa politică românească a lui Ionel Brătianu. Cum a ajuns acesta lider al PNL
Ascensiunea fulminantă în viaţa politică românească a lui Ionel Brătianu. Cum a ajuns acesta lider al PNL
Grupurile de pe WhatsApp au ajuns o sursă de stres pentru utilizatori
Grupurile de pe WhatsApp au ajuns o sursă de stres pentru utilizatori
1 din 4 tineri români care caută un loc de muncă nu reușește să se angajeze
1 din 4 tineri români care caută un loc de muncă nu reușește să se angajeze
Mâncarea copioasă de sărbători nu este atât de periculoasă pe cât am crede
Mâncarea copioasă de sărbători nu este atât de periculoasă pe cât am crede
Frigiderul care face de mâncare și primul laptop cu ecran care se extinde, prezentate la CES 2025
Frigiderul care face de mâncare și primul laptop cu ecran care se extinde, prezentate la CES 2025
(P) Statistici, Istorie și Implicații Psihologice ale Jocurilor de Noroc: O Privire de Ansamblu
(P) Statistici, Istorie și Implicații Psihologice ale Jocurilor de Noroc: O Privire de Ansamblu
O reacție a oxigenului recent descoperită ar putea ajuta la căutarea vieții extraterestre
O reacție a oxigenului recent descoperită ar putea ajuta la căutarea vieții extraterestre
Florile de nuc își schimbă sexul în fiecare sezon de 40 de milioane de ani încoace
Florile de nuc își schimbă sexul în fiecare sezon de 40 de milioane de ani încoace
O fortăreață montană uriașă, de 3.000 de ani vechime, îi uimește pe arheologi
O fortăreață montană uriașă, de 3.000 de ani vechime, îi uimește pe arheologi
Yma Sumac, cea mai faimoasă peruviană la Hollywood
Yma Sumac, cea mai faimoasă peruviană la Hollywood
Jenny Lind, „privighetoarea suedeză”, star al operei și filantroapă
Jenny Lind, „privighetoarea suedeză”, star al operei și filantroapă
Cum ne îmbogățim în 2025! Secretele pe care nu ți le-a spus nimeni vin de la CRISTINA BANU, în EXCLUSIVITATE, la „Altceva cu Adrian Artene”!
Cum ne îmbogățim în 2025! Secretele pe care nu ți le-a spus nimeni vin de la CRISTINA BANU, în EXCLUSIVITATE, la „Altceva ...
O companie deținută de Radu Budeanu cumpără brandul Mediafax
O companie deținută de Radu Budeanu cumpără brandul Mediafax
Un nou studiu leagă milioane de cazuri de diabet și boli de inimă la nivel global de băuturile îndulcite
Un nou studiu leagă milioane de cazuri de diabet și boli de inimă la nivel global de băuturile îndulcite
Momentul cel mai bun din zi în care să bei cafea pentru o inimă sănătoasă
Momentul cel mai bun din zi în care să bei cafea pentru o inimă sănătoasă