Un studiu realizat de specialiştii de la Spitalul Herlev din Danemarca a arătat faptul că pacienţii care prezintă astfel de semne, denumite ştiinţific xanthelasma (sau xanthelasma palpebrarum), au şanse cu 48% mai ridicate să sufere de un atac de cord. Aceste pete reprezintă, de obicei, acumulări de colesterol; ele apar la persoanele cu nivel ridicat de colesterol în sânge şi indică faptul că şi alte grăsimi din corp au un nivel ridicat.
Cardiologii afirmă că aceste informaţii îi pot ajuta pe medicii de familie în descoperirea pacienţilor predispuşi la riscuri cardiace.
Studiul realizat de danezi a debutat încă din anii ’70 şi a urmărit 12.745 de pacienţi. La începutul studiului, 4.4% dintre subiecţi aveau xanthelasma.
După 33 de ani, 1.872 dintre subiecţi au suferit atacuri de cord, 3.699 s-au îmbolnăvit de maladii cardiace şi 8.507 au decedat, iar datele arată că cei xanthelasma sunt supuşi unor riscuri mai mari: au şanse cu 48% mai mari să facă atac de cord, 39% şanse să se îmbolnăvească de inimă şi 14% şanse să fi murit în timpul studiului.
Cercetătorii cred că pacienţii cu xanthelasma sunt mult mai predispuşi să aibă depuneri mari de colesterol în corp. Acesta duce la astuparea progresivă a arterelor şi, în final, la atac de cord. Oamenii de ştiinţă au descoperit că pacienţii care au aceste pete, fie ei femei sau bărbaţi, au 20% şanse să sufere de boli de inimă în următorul deceniu.
Aceste persoane sunt considerate ca aparţinând unei grupe cu risc ridicat şi e nevoie de o schimbare a stilului de viaţă, pentru reducerea nivelului de colesterol „rău” (LDL) din sânge.
„În zilele noastre, cei mai mulţi dintre pacienţii cu xanthelasma palpebrarum merg la medicul dermatolog şi cer îndepărtarea petelor din motive cosmetice”, a declarat unul dintre cercetători.
Însă nu e vorba doar despre o problemă de ordin estetic, ci despre una de ordin medical, iar aceste persoane trebuie să fie monitorizate în ceea ce priveşte evoluţia sănătăţii aparatului cardiovascular.
Sursa: BBC