Home » D:News » Când devin tătici, bărbaţii înregistrează o scădere bruscă a nivelului de testosteron

Când devin tătici, bărbaţii înregistrează o scădere bruscă a nivelului de testosteron

Când devin tătici, bărbaţii înregistrează o scădere bruscă a nivelului de testosteron
Publicat: 14.09.2011
După naşterea copiilor lor, concentraţia de testosteron a bărbaţilor scade, acest fenomen permiţându-le să aibă grijă de copii, arată un studiu publicat recent.

Testosteronul este un hormon masculin care susţine sexualitatea masculină, agresivitatea şi robusteţea fizică. Concentraţia de testosteron, este, de regulă, mai mare la bărbaţii necăsătoriţi, fără copii, susţine un nou studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea Northwestern din Illinois.

Atunci când nivelul acestui hormon este mai scăzut, bărbatul adoptă un rol părintesc şi ajută la creşterea copilului. În rândul oamenilor, copiii sunt dependenţi de părinţi pentru o perioadă de timp mai lungă decât în cazul celorlalte mamifere.

Cercetarea s-a bazat pe un eşantion de 624 de bărbaţi din Filipine, cu vârste cuprinse între 21 şi 26 de ani. Indivizii au fost monitorizaţi 5 ani, timp în care o parte din ei au intrat in relaţii serioase şi au devenit taţi.

Bărbaţii care la începutul cercetării erau singuri şi aveau un nivel ridicat de testosteron aveau mai multe şanse de a deveni părinţi, în comparaţie cu ceilalţi. După ce aceşti bărbaţi au devenit taţi, concentraţia hormonului în cauză a scăzut semnificativ.

Oamenii de ştiinţă afirmă că această scădere sugerează un echilibru biologic: un nivel ridicat al testosteronului ajută la obţinerea unei partenere de viaţă, iar reducerea ulterioară a acestuia ajută la menţinerea familiei.

Bărbaţii care au devenit părinţi în timpul studiului, au înregistrat, în medie, o scădere de 26-34% a nivelului de testosteron, comparativ cu ceilalţi bărbaţi, care au avut o scădere de maxim 14%, firească odată cu înaintarea în vârstă. De asemenea, cele mai mari scăderi au fost observate la bărbaţi atunci când copii lor sunt bebeluşi.

„Paternitatea şi îngrijirea unui nou-născut necesită ajustări emoţionale, psihologice şi fizice. Studiul nostru indică faptul că biologia unui om se poate schimba în mod substanţial pentru a putea satisface aceste nevoi”, a declarat Lee Gettler, coautor al studiului.

Peter Gray, un antropolog de la Universitatea din Nevada, a explicat în termeni plastici avantajul pe care un nivel scăzut al testosteronului îl oferă în cazul creşterii copiilor: „Un tată cu mai puţin testosteron va fi mai atent la detaliile subtile comunicate de copilul său şi mai puţin atent la semnalele transmise de o femeie”.

Sursa: AFP şi NYT

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase