Medicamentul obţinut din branduşe de toamnă este creat special pentru a deveni activ doar în momentul în care ajunge la tumoare. Compusul conceput de doctori din Marea Britanie, al cărui nume este ICT2588, circulă prin sânge şi ucide celulele canceroase, lăsând neatinse ţesuturile sănătoase.
În laborator, ICT2588 a fost folosit cu succes pe şoareci, tratând cancerul la sân, cel de colon, pulmonar şi de prostată. După o singură injecţie cu acest medicament, jumătate din animale au dat semne că s-au vindecat complet. În plus, în cazul tuturor şoarecilor s-a observat o încetinire a creşterii tumorilor.
Importanţa acestui medicament constă în modul în care este activat de o enzimă pe care tumorile o folosesc pentru a invada ţesutul din jur. Odata activat, el distruge vasele de sânge care alimentează cancerul, determinând moartea celulelor canceroase.
În prezent se poartă discuţii pentru începerea unui studiu efectuat pe oameni, cercetare care va avea o finanţare de 3 milioane de lire sterline. Cel mai probabil, studiul va fi efectuat pe pacienţii de la Spitalul Universitar St. James din Leeds, în următoarele 18-24 de luni.
Medicamentul este bazat pe colchicină, o substanţă foarte toxică aflată în florile şi frunzele brânduşei de toamnă. Încercările anterioare de a trata cancerul cu această substanţă nu au reuşit, din cauza nivelului crescut de toxicitate.
Acum, din fericire, specialiştii au găsit o cale prin care să determine medicamentul să se activeze doar atunci când ajunge la tumoare.
Sursa: UKPA