Home » D:News » O porţie de cârnaţi sintetici, vă rog!

O porţie de cârnaţi sintetici, vă rog!

O porţie de cârnaţi sintetici, vă rog!
Publicat: 13.09.2011
Celule stem provenite de la porc + ser fetal provenit de la cal = cârnaţi sintetici. Aşa sună formula de „fabricare” a cărnii în laborator, pentru noua reţetă de fabricare a cârnaţilor, care ar putea fi disponibili peste doar 6 luni.

Astăzi, aproape un miliard de oameni sunt subnutriţi, anunţă Banca Mondială. În Cornul Africii, mai mult de 12 milioane de oameni din 5 ţări se confruntă cu foametea.

Populaţia globului va atinge 7 miliarde la sfârşitul lunii următoare şi 9,3 miliarde până în 2050, potrivit statisticilor Organizaţiei Naţiunilor Unite. Toate aceste cifre indică nevoia acută a unor surse suplimentare de hrană.

Ar putea carnea sintetică să ajute la combaterea foametei? Va ajuta această carne obţinută fără sacrificarea animalelor la rezolvarea unor probleme de mediu?

Ideea de a „creşte” carne în laborator nu este tocmai nouă, doar că, până acum, era utilizată în scopuri medicale. Dar, în general, fabricarea de produse alimentare sintetice pe scară largă este încă în fază incipientă.

Unul dintre pionierii acestui concept, profesorul Mark Post de la Universitatea din Maastricht, Olanda, creează carne sintetică în laborator, prin tratarea celulelor stem de porc cu ser fetal de cal. Celulele stem astfel stimulate se transformă în celule musculare, din care e constuită, în cea mai mare parte, carnea animalelor.

Specialistul are de gând ca, în viitorul apropiat, să utilizeze şi celule stem provenite de la vacă. „Sper că într-un an de zile vom putea consuma un hamburger cu astfel de carne,” a declarat el.

Profesorul recunoaşte că muşchiul de porc obţinut de el, de o lungime de 2,5 cm şi o laţime de 0.7 cm, nu arată prea bine, pentru moment. Este alb, deoarece este lipsit de sânge şi are foarte puţină mioglobină (o proteină musculară care conţine fier, ca şi hemoglobina din sânge, fierul dându-i culoarea roşie). Post are în vedere dezvoltarea unei metode de a creşte conţinutul de mioglobină, pentru a da culoare cărnii.

Deşi carnea nu a fost testată încă, pentru că reguli stricte îi împiedică pe oamenii de ştiinţă să mănânce ţesuturile crescute în laborator, Post şi colegii săi cred că, într-un viitor destul de apropiat, mâncarea sintetică va hrăni omenirea.

Vestea îi mulţumeşte pe membrii organizaţiilor care luptă pentru drepturile animalelor. PETA a anunţat, în 2008, că va da un milion de dolari celui care reuşeşte să fabrice prima carne sintetică, comercială, până la sfârşitul lui 2012.

În ciuda acestui lucru, filosoful şi eticianul Robert Aparrow, de la Universitatea Monash, consideră că dezvoltarea cărnii în laborator, pe plăci Petri, va fi punctul final al procesului de artificializare a mâncării.

„Acest concept îndepărtează oamenii de la orice contact cu producţia de alimente… iar siguranţa acestei tehnologii pentru consumul uman rămâne nedovedită. Vom face un experiment pe noi înşine,” a încheiat acesta.

Sursa: The Sydney Morning Herald

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Noi imagini extraordinare cu suprafața planetei Mercur, surprinse de sonda BepiColombo
Noi imagini extraordinare cu suprafața planetei Mercur, surprinse de sonda BepiColombo
Tot mai mulți dintre tinerii din Occident încep să renunțe la alcool
Tot mai mulți dintre tinerii din Occident încep să renunțe la alcool
Ascensiunea fulminantă în viaţa politică românească a lui Ionel Brătianu. Cum a ajuns acesta lider al PNL
Ascensiunea fulminantă în viaţa politică românească a lui Ionel Brătianu. Cum a ajuns acesta lider al PNL
Grupurile de pe WhatsApp au ajuns o sursă de stres pentru utilizatori
Grupurile de pe WhatsApp au ajuns o sursă de stres pentru utilizatori
1 din 4 tineri români care caută un loc de muncă nu reușește să se angajeze
1 din 4 tineri români care caută un loc de muncă nu reușește să se angajeze
Mâncarea copioasă de sărbători nu este atât de periculoasă pe cât am crede
Mâncarea copioasă de sărbători nu este atât de periculoasă pe cât am crede
Frigiderul care face de mâncare și primul laptop cu ecran care se extinde, prezentate la CES 2025
Frigiderul care face de mâncare și primul laptop cu ecran care se extinde, prezentate la CES 2025
(P) Statistici, Istorie și Implicații Psihologice ale Jocurilor de Noroc: O Privire de Ansamblu
(P) Statistici, Istorie și Implicații Psihologice ale Jocurilor de Noroc: O Privire de Ansamblu
O reacție a oxigenului recent descoperită ar putea ajuta la căutarea vieții extraterestre
O reacție a oxigenului recent descoperită ar putea ajuta la căutarea vieții extraterestre
Florile de nuc își schimbă sexul în fiecare sezon de 40 de milioane de ani încoace
Florile de nuc își schimbă sexul în fiecare sezon de 40 de milioane de ani încoace
O fortăreață montană uriașă, de 3.000 de ani vechime, îi uimește pe arheologi
O fortăreață montană uriașă, de 3.000 de ani vechime, îi uimește pe arheologi
Yma Sumac, cea mai faimoasă peruviană la Hollywood
Yma Sumac, cea mai faimoasă peruviană la Hollywood
Jenny Lind, „privighetoarea suedeză”, star al operei și filantroapă
Jenny Lind, „privighetoarea suedeză”, star al operei și filantroapă
Cum ne îmbogățim în 2025! Secretele pe care nu ți le-a spus nimeni vin de la CRISTINA BANU, în EXCLUSIVITATE, la „Altceva cu Adrian Artene”!
Cum ne îmbogățim în 2025! Secretele pe care nu ți le-a spus nimeni vin de la CRISTINA BANU, în EXCLUSIVITATE, la „Altceva ...
O companie deținută de Radu Budeanu cumpără brandul Mediafax
O companie deținută de Radu Budeanu cumpără brandul Mediafax
Un nou studiu leagă milioane de cazuri de diabet și boli de inimă la nivel global de băuturile îndulcite
Un nou studiu leagă milioane de cazuri de diabet și boli de inimă la nivel global de băuturile îndulcite
Momentul cel mai bun din zi în care să bei cafea pentru o inimă sănătoasă
Momentul cel mai bun din zi în care să bei cafea pentru o inimă sănătoasă
Test de cultură generală. De ce nu vedem aerul?
Test de cultură generală. De ce nu vedem aerul?