„Lacătele iubirii” distrug patrimoniul

30 08. 2011, 12:26

Veneţia este cunoscută pentru atmosfera sa romantică, dar oficialii oraşului susţin că o tendinţă în plină dezvoltare pune în pericol patriniul istoric al oraşului: mulţi tineri vor să îşi exprime dragostea prin agăţarea lacătelor iubirii la structurile diferitelor poduri ale oraşului. Ei îşi scriu numele sau iniţialele pe lacăt, uneori schiţează şi o inimă, după care le agaţă de pod şi le încuie, aruncând cheia în apă, drept simbol al iubirii eterne.

Unii italieni susţin însă că noua tradiţie e mai degrabă o formă de vandalism, decât de exprimare a sentimentelor.

Oricine este prins că îşi exprimă devotamentul în acest mod este obligat să plătească o amendă de 3.000 de euro, pedeapsa putând ajunge până la un an de închisoare.

Fenomenul nu este în totalitate nou, nici în Veneţia, nici în restul lumii. Copaci, felinare, cât şi porţi şi poduri sunt acoperite de lacăte în diferite locuri precum Roma (în fotografie), Koln, Riga şi unele oraşe din China. Aproximativ 5.000 de lacăte ale iubirii agăţate pe Podul Vechi din Florenţa au devenit o problemă pentru autorităţi, care le-au scos în anul 2006 şi au aprobat perceperea unei amenzi pentru noile infracţiunile.

Deşi pentru cupluri este o experienţă fermecătoare, patrimoniul ar de suferit: rugina provenită de la lacătele de metal este dăunătoare pentru Podul Rialto care datează din secolul al XVI-lea şi este un simbol pentru oraşul Veneţia.

Deşi se presupune că fenomenul este inspirat dintr-o scenă dn romanul "Ho voglia di te" de Federico Moccia, apărut în 2006, alte rapoarte susţin că obiceiul îşi găseşte originile în alte tradiţii. În Florenţa, cu mult înainte de anul publicării romanului, exista obieciul ca soldaţii să îşi agaţe lacătele de la dulapuri pe diferite structuri ale oraşului, pentru a sărbători sfârşitul serviciului militar.

Sursa: abc News