Solul marţian ar putea fi mai potrivit pentru viaţă decât se credea
Astrobiologii au fost mult timp interesaţi de caracterizarea solurilor de pe Marte, pentru a putea determina dacă s-ar putea vreodată dezvolta viaţă pe Planeta Roşie.
Misiunea Phoenix, care a costat 420 de milioane de dolari, le-a dat cercetătorilor o mulţime de motive de gândire. Phoenix Lander a aterizat la Polul Nord marţian în luna mai a anului 2008, apoi a strâns date timp de cinci luni.
Datorită informaţiilor adunate de Phoenix, a putut fi confirmată existenţa apei sub formă de gheţari pe suprafaţa planetei Marte. De asemenea, sonda a ajutat la realizarea unor măsurători privind aciditatea solului (pH-ul acestuia).
Phoenix a descoperit că pH-ul solului marţian are valoarea de 7,7. A descoperit, de asemenea, mai multe substanţe chimice care ar putea servi drept nutrienţi pentru formele de viaţă, inclusiv magneziu, potasiu şi clor.
Aceste descoperiri i-au intrigat pe cercetători, sugerând că solul marţian este mai ospitalier pentru viaţa microbiană decât au crezut iniţial. Noile rezultate prezintă şi alte dovezi referitoare la aceste probleme.
Richard Quinn de la Centrul de Cercetare Ames din cadrul NASA, împreună cu colegii săi, a studiat datele provenite de la Phoenix începând cu anul 2008, concentrându-şi atenţia pe potenţialul de oxido-reducere al solului marţian. Oxidarea implică cedarea electronilor, un proces distructiv care rupe moleculele complexe cum ar fi ADN-ul, motiv pentru care oamenii au nevoie de anti-oxidanţi ca parte a unei diete echilibrate.
Oamenii de ştiinţă au avut motive să creadă că solul marţian ar putea fi extrem de oxidant. La mijlocul anilor 1970, sonde Viking ale NASA au amestecat compuşi organici cu praf marţian şi au observat că aceştia au început să se descompună.
Phoenix a descoperit, de asemenea, o moleculă numită perclorat, care în anumite condiţii este un puternic oxidant.
Cu toate acestea, imaginea de ansamblu este cea a unei planete cu condiţii îndeajuns de bune pentru viaţă. Experimentele realizate cu soluţii obţinute din mostre de sol marţian au arătat că reactivitatea acestuia, în general, este comparabilă cu cea a solurilor de pe Pământ. În lumina acestor rezultate, planeta Marte nu este chiar un mediu atât de extrem cum se credea.
Noile rezultate nu au demonstrat, totuşi, că există sau a existat viaţă pe Planeta Roşie. Însă aceste date îi fac pe cercetători din ce în ce mai încrezători în acestă posibilitate.
Sursa: Live Science