Universitatea din Bonn susţine că a cercetat timp de doi ani conţinutul uscat al recipientului care face parte din colecţia Muzeul Egiptean şi care poartă o inscripţie care menţionează că acesta a aparţinut Reginei Hatşepsut.
Vasul conţine ceea ce pare a fi fost o loţiune sau un medicament utilizat pentru diferite afecţiuni ale pielii, cum ar fi eczemele. Conţinutul include ulei de palmier şi de nucşoară, dar şi acizi graşi de tipul celor care pot ameliora astfel de tulburări. Reprezentanţii universităţii menţionează că dovezile istorice arată că în familia Hatşepsut au existat astfel de boli de piele.
Cercetătorii au descoperit în acest recipient şi urme de benzpiren, o hidrocarbură aromatică puternic cancerigenă.
Oficialii egipteni au declarat că mumia Reginei Hatşepsut sugerează că acestă femeie a fost obeză, o probabilitate mare fiind aceea de a fi suferit de diabet şi de cancer la ficat şi de a fi murit la vârsta de 50 de ani.
Despre Hatşepsut se crede că a furat tronul fiului ei vitreg, Tutmes III, care, după moartea ei, i-a şters numele de pe diferitele monumente istorice şi din toate documentele vremii drept răzbunare.
Cele două decenii de conducere din cel de-al 15-lea secol î.e.n. au fost cele mai lungi ale unei regine egiptene, în timpul Regatului Nou din „epoca de aur”.
Sursa: AP