Planeta ar putea avea o temperatură prea ridicată pentru a avea nori reflectori, aşa cum au cele aflate în sistemul nostru solar, dar nici acest lucru nu explică de ce această planetă este atât de închisă la culoare.
Corpul ceresc a fost denumit TrES-2b, deoarece a fost descoperit de Trans-Atlantic Exoplanet Survey în 2006. Acesta se află la aproximativ 750 ani-lumină distanţă de Terra, în constelaţia Draco.
De asemenea, TrES-2b se află în câmpul vizual al telescopului spaţial Kepler, a cărui misiune principală este descoperirea exoplanetelor (corpuri cereşti aflate în afara Sistemului Solar) folosind măsurători extrem de sensibile la lumină pentru a detecta când aceste planete trec prin dreptul stelelor lor.
Utilizând datele acumulate de Kepler în primele patru luni de cercetare, Dace Kipping de la Centrul de Astrofizică din cadrul Universităţii Harvard şi David Spiegel de la Universitatea Princeton au analizat cantitatea de lumină provenită direct de la TrES-2b.
Aceştia au măsurat cantitatea de lumină provenită de la partea întunecată a planetei (atunci când planeta se află direct în faţa stelei) şi au comparat-o cu cea provenită de la partea luminoasă a planetei. Diferenţa dintre cele două măsurători a oferit informaţii cercetătorilor despre câtă lumină reflectă planeta.
În sistemul nostru solar, norii lui Jupiter reflectă 52% din cantitatea de lumină primită de la Soare, iar Pământul doar 37%. În schimb, noua planetă descoperită de astronomi reflectă doar 1% din cantitatea de lumină primită de la steaua în jurul căreia orbitează.
Planeta este mult prea fierbinte pentru a putea avea nori reflectori care să o înconjoare, însă acest lucru nu explică în totalitate de ce planeta reflectă atât de puţină lumină. Cercetătorii care au descoperit această planetă susţin că nu este vorba doar de absenţa reflectării luminii, ci de ceva ce absoarbe razele luminoase în mod activ.
„Probabil este vorba de un număr de substanţe chimice, care atunci când sunt combinate au acest efect de absorbţie a luminii. Este vorba de o reacţie exotică, pe care nu am mai văzut-o până acum”, a declarat Dr. Kipping.
Mai multe detalii despre această planetă vor fi aduse atunci când telescopul spaţial Kepler va oferi mai multe date de cercetare, următorul calup fiind aşteptat pe 22 septembrie.
Sursa: BBC News