Home » D:News » Consumul de carne roşie amplifică riscul de a suferi de diabet

Consumul de carne roşie amplifică riscul de a suferi de diabet

Consumul de carne roşie amplifică riscul de a suferi de diabet
Publicat: 15.08.2011
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Şcoala Harvard de Sănătate Publică au descoperit o legătură strânsă între consumul de carne roşie şi creşterea riscului de a suferi de diabet zaharat de tip 2. Studiul a demonstrat de asemenea că înlocuirea cărnii roşii cu proteine mai sănătoase (grăsimi lactate, nuci, cereale integrale) poate reduce semnificativ acest risc.

Cercetarea a fost condusă de An Pan, Frank Hu şi colegii acestora şi a analizat răspunsurile din chestionarele care au fost completate de 37.083 de bărbaţi de-a lungul unei cercetări ce a durat 20 de ani, 79.570 de femei ce au participat la un studiu de-a lungul a 28 de ani şi 87.504 de femei ce au fost chestionate pe parcursul a 14 ani de studii.

De asemenea au combinat datele unor noi studii cu cele ale unor studii existente ce includeau un total de 442.101 participanţi, dintre care 28.228 au dezvoltat diabet zaharat de tip 2.

După ce au fost luaţi în calcul indicele de masă corporală şi alţi factori de risc provocaţi de stilul de viaţă şi de dietă, cercetătorii au descoperit că servirea zilnică a unei cantităţi de 100 de grame de carne roşie neprocesată a fost asociată cu o creştere cu 19% a riscului de dezvoltare a diabetului de tip 2. De asemenea, s-a descoperit că un consum zilnic de 50 de grame de carne roşie procesată (de exemplu un hot dog, un cârnat, bacon) a fost asociat cu o creştere mai mare de 51% de dezvoltare a riscului.

Cercetătorii au descoperit că, pentru o persoană care serveşte zilnic carne roşie, substituirea acesteia cu o porţie de alune a fost asociată cu o scăderea a riscului de apariţie a diabetului cu 21%, iar substituirea cu grăsimile lactate reduce riscul cu 23%.

Cercetătorii recomandă reducerea consumului de carne roşie procesată, care are în general un nivel ridicat al sodiului şi al nitriţilor, dar şi cel al cărnii roşii neprocesate.

La nivel global, diabetul a atins un nivel epidemic, afectând aproximativ 350 de milioane de adulţi. Majoritatea prezintă diabet zaharat de tip 2, cel mai adesea legat de obezitate, inactivitate fizică şi dietă nesănătoasă.

Studii anterioare au demonstrat că servirea cărnii roşii procesate duce la creşterea riscului de apariţie a diabetului de tip 2. Însă despre carnea roşie neprocesată nu existau date concrete. Un alt studiu realizat în 2010 a subliniat legătura dintre consumul de carne roşie neprocesată şi riscul crescut de apariţie a bolilor de inimă, condiţii strâns legate de dezvoltarea diabetului.

Acest nou studiu este cel mai mare din această categorie şi are în vedere ambele tipuri de carne roşie, procesată şi neprocesată, care au legătură cu riscul crescut de apariţie a diabetului de tip 2. În plus, aceasta este prima cercetare care calculează scăderea riscului în cazul în care carnea roşie este substituită cu alte alimente care au proteine mai sănătoase.

Sursa: Eurekalert

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Care este ruda lui T. Rex care mai trăiește și astăzi? S-a ascuns la vedere timp de foarte mulți ani!
Care este ruda lui T. Rex care mai trăiește și astăzi? S-a ascuns la vedere timp de foarte mulți ani!
Ce s-a întâmplat cu dinții oamenilor atunci când fluorul a fost scos din apă?
Ce s-a întâmplat cu dinții oamenilor atunci când fluorul a fost scos din apă?
Ce a arătat un studiu pe mii de gemeni despre legătura dintre depresie și fructe
Ce a arătat un studiu pe mii de gemeni despre legătura dintre depresie și fructe
Pajiștile mici de flori sălbatice din orașe, o alternativă bună pentru insecte
Pajiștile mici de flori sălbatice din orașe, o alternativă bună pentru insecte
Semnale din spațiul cosmic, studiate cu ajutorul unui radiotelescop distrus în 2020
Semnale din spațiul cosmic, studiate cu ajutorul unui radiotelescop distrus în 2020
Dezvăluire: Cum a devenit un laborator al Marinei Americane un centru pentru experimentele cu radiații umane
Dezvăluire: Cum a devenit un laborator al Marinei Americane un centru pentru experimentele cu radiații umane
Keratopigmentarea, procedura estetică tot mai populară pe TikTok care îngrijorează medicii
Keratopigmentarea, procedura estetică tot mai populară pe TikTok care îngrijorează medicii
Test de cultură generală. Cât de repede zboară curcanii?
Test de cultură generală. Cât de repede zboară curcanii?
Astronomii au descoperit un fenomen care apare și dispare la polii planetei Jupiter
Astronomii au descoperit un fenomen care apare și dispare la polii planetei Jupiter
Turiștii care ajung la Hong Kong, întâmpinați de mii de sculpturi cu urși panda
Turiștii care ajung la Hong Kong, întâmpinați de mii de sculpturi cu urși panda
Vremea se schimbă radical! Ce au anunțat meteorologii pentru următoarele două săptămâni
Vremea se schimbă radical! Ce au anunțat meteorologii pentru următoarele două săptămâni
Carl Zeiss, fostul ucenic care a făcut istorie
Carl Zeiss, fostul ucenic care a făcut istorie
80% dintre americani vor fi supraponderali sau obezi până în 2050, arată un studiu
80% dintre americani vor fi supraponderali sau obezi până în 2050, arată un studiu
Chatboții bazați pe Inteligență Artificială ar putea ajuta oamenii cu cumpărăturile de sărbători
Chatboții bazați pe Inteligență Artificială ar putea ajuta oamenii cu cumpărăturile de sărbători
Exploatare minieră suspendată pe fundul mării Arctice
Exploatare minieră suspendată pe fundul mării Arctice
Audiere istorică la Haga pentru a stabili țările „vinovate” pentru schimbările climatice
Audiere istorică la Haga pentru a stabili țările „vinovate” pentru schimbările climatice
„Sucul” eliberat de mușchi în timpul exercițiilor fizice contribuie la vindecarea nervilor
„Sucul” eliberat de mușchi în timpul exercițiilor fizice contribuie la vindecarea nervilor
Protejarea masei musculare este vitală pentru o îmbătrânire sănătoasă. Iată de ce
Protejarea masei musculare este vitală pentru o îmbătrânire sănătoasă. Iată de ce