Exoscheletul de tip „Iron Man”, de la ficţiune la realitate (VIDEO)
O mulţime de companii s-au arătat dornice să încerce să realizeze un astfel de costum, iar cei din grupul Raytheon Sarcos sunt deja la a doua generaţie a unui prototip. Noutăţile nu se opresc aici, întrucât oficialii companiei au prezentat exoscheletul XOS 2, spunând că în cinci ani va intra în producţie.
Le vor lua cinci ani pentru a începe să producă o versiune a costumului care trebuie conectată la o sursă de energie electrică, în timp ce pentru un produs autonom vom fi nevoiţi să aşteptăm mai bine de zece ani.
Noua versiune a costumului utilizează sisteme hidraulice de mare presiune, senzori, actuatori şi controler. Cu toate aceste sisteme, utilizatorul va rămâne suficient de agil încât să poată lovi fără probleme o minge de fotbal.
Noul XOS este mai uşor şi mai puternic, comparativ cu prima versiune a acestuia, care a debutat în 2008. Inginerii Raytheon Sarcos au crescut eficienţa costumului prin scăderea masei produsului şi prin înlocuirea valvelor cu unele mai performante.
XOS 2 foloseşte senzori cu conexiune Ethernet care sunt legaţi la diferite procesoare, care la rândul lor acţionează anumite actuatoare pentru a oferi o forţă de 200 kg/cm2.
Deşi compania Raytheon este cunoscută mai ales pentru aspectele militare ale produselor sale, acest exoschelet va avea şi aplicaţii în mediul civil, precum în asistarea persoanelor paralizate.
Sursa: Technology Review