Acest studiu se alătură altor cercetări care susţin ideea că
acest aliment ajută la o mai bună funcţionare a creierului. Până
acum se ştia despre ciocolata amăruie că poate ajuta la scăderea
tensiunii arteriale şi că poate avea un efect favorabil asupra
nivelului de colesterol, asupra funcţionării trombocitelor şi
asupra sensibilităţii la insulină.
Noul studiu al celor de la Universitatea din Reading a fost
efectuat pe un eşantion de 30 de bărbaţi şi femei cu vâsta cuprinsă
între 18 şi 25 de ani, cărora li s-au testat vederea şi
capacităţile cognitive după consumul de ciocolată.
Testul a inclus două părţi: mai întâi, participanţii au fost
testaţi după ce au mâncat un baton de ciocolata amăruie şi apoi,
după ce au consumat unul de ciocolata albă. În plus, voluntarii nu
au ştiut adevăratul motiv pentru care sunt testaţi, cu scopul de a
nu influenţa studiul.
Ciocolata amăruie conţine o mulţime de flavonoide, un grup de
antioxidanţi cunoscuţi pentru efectele benefice asupra sănătăţii
umane.
Rezultatele cercetării au relevat că abilităţile
voluntarilor de a vedea şi a gândi au fost mult mai bune după ce au
mâncat ciocolată amăruie, comparativ cu momentele în care aceştia
au consumat ciocolată albă.
Prin urmare, rezultatele au fost atribuite flavonoidelor din
ciocolată, cunoscute pentru implicarea lor în mărirea fluxului de
sânge în creier şi probabil şi în ochi.
Vestea bună, spun cercetătorii, este că impactul flavonoidelor
asupra afluxului de sânge în creier poate fi chiar mai mare la
persoanele cu vârsta de peste 25 de ani.
Specialiştii urmăresc ca pe viitor să efectueze un nou studiu în
care vor fi testaţi indivizi cu vârsta peste 25 ani, iar tabletele
de ciocolată albă vor conţine cofeină şi teobromină pentru a se
asigura că nu aceşti stimulanţi din planta de cacao sunt adevăratul
motiv al beneficiilor aduse de ciocolata amăruie.
Sursa:
MSNBC