Cercetătorul american Brian Wansink, de la Universitatea
Cornell, a declarat că unul dintre studiile sale a analizat modul
în care cinefilii mănâncă floricele de porumb din recipiente mari
şi foarte mari.
Cei care aleg porţiile mai mari mănâncă, în medie, cu 45% mai
mult; chiar şi atunci când floricelele nu mai sunt foarte
proaspete, aceştia mănâncă mai mult cu 34%.
Un alt studiu, realizat pe copii, a demonstrat că aceştia au
tendinţa de a mai cere o porţie de cereale atunci când mănâncă
dintr-un castron mai mare, faţă de cei care aleg să mănânce din
castroane mai mici.
Dr. Wansink a declarat, la un congres al Asociaţiei Americane de
Psihologie, că oamenii au pierdut până la un kilogram prin simpla
schimbare a mărimii farfuriilor din care mănâncă, prin evitarea
alimentelor nesănătoase şi luarea meselor fără prezenţa
televizorului.
De asemenea, dr. Wansink a declarat că ideea că stomacul nostru
ne va anunţa atunci când este plin este greşită. Rezultatele
studiilor sale arată că senzaţia de saţietate e influenţată de
factori externi precum mărimea recipientelor şi a porţiilor şi de
atenţia acordată actului de a mânca.
Sursa:
Mail Online