Cercetătorii de la Universitatea Kyoto au reuşit să creeze spermatozoizi pe care i-au implantat în testiculele unor şoareci infertili care, după tratament, au putut avea moştenitori. Uimitor a fost faptul că şoarecii născuţi prin acest experiment au putut avea, la rândul lor, urmaşi.
Cercetarea va deschide calea pentru crearea unor noi tratamente împotriva inferilităţii, o problemă care, la nivel modial, afectează 1 din 6 cupluri.
De asemenea, specialiştii cred că tratamentul poate funcţiona şi în cazul persoanelor care au rămas sterile în urma tratamentului pentru cancer.
In experimentele anterioare, şoarecii rezultaţi muriseră la scurt timp după naştere. Acum, cercetătorii japonezi au descoperit o metodă care pare să dea roade. Prelevând celule stem de la embrionii de şoarece şi folosind un „cocktail” de substanţe chimice şi vitamine, cercetătorii au creat spermatozoizi aflaţi în primele stadii de dezvoltare. Transferaţi în testiculele şoarecilor, aceste celule au devenit spermatozoizi pe deplin funcţionali.
Specialiştii de la Universitatea Kyoto speră acum ca succesul lor să se repete, într-un experiment asemănător în care vor folosi celule din piele ca materie primă atât pentru spermatozoizi, cât şi pentru ovule.
Desigur, cercetarea ridică multe probleme legate de etică. Criticii spun că nu este normal să dai naştere unor copii prin metode aproape în totalitate artificiale. „Cine mai are nevoie de bărbaţi? Cine mai are nevoie de femei? Tot ce ne mai trebuie este să creăm un uter artificial şi vom schimba în totalitate reproducerea umană,” a spus Josephine Quintavalle de la Comment on Reproductive Ethics, o organizaţie creştină din Marea Britanie.
Sursa: Mail Online