Cititoarele de amprente nu mai pot fi păcălite cu ajutorul degetelor amputate
Principala problemă a detectoarelor de amprente folosite în ziua de astăzi este aceea că ele răspund la prezenţa imaginii unei amprente, indiferent dacă aceasta aparţine unui corp viu, dacă este o amprentă imprimată pe un jeleu de tip "gummy bear" sau dacă amprenta este pe un deget amputat.
Chiar dacă scenariul în care un răufăcător foloseşte un deget amputat pentru a avea acces la o zonă protejată pare smulsă dintr-un film de acţiune, problema este una reală, acesta fiind motivul pentru care compania germană a căutat o soluţie.
Bazându-se pe faptul că pielea îşi schimbă culoarea sub presiune, Dermalog a utilizat această caracteristică pentru a face imposibilă autentificarea cu un deget amputat sau cu o amprentă reprodusă pe un alt mediu.
Atunci când apeşi cu degetul pe o suprafaţă, sângele din acea zonă este îndepărtat, iar zona devine mai albă. Un studiu efectuat de cei de la Dermalog, publicat în Forensic Science International, sugerează că albirea degetelor sub presiune este una previzibilă şi măsurabilă. Degetele persoanelor vii absorb lumina la o lungime de undă de 550 nanometri atunci când are loc primul contact, iar după ce se albesc, acestea absorb lumina la o lungime de undă de 1.450 nanometri. În cazul degetelor amputate, această diferenţă de culoare nu poate fi observată, deoarece în vasele capilare ale acestora nu mai curge sânge.
Pentru a identifica indicatorul lungimilor de undă, cercetătorii au testat "reflexiile şi spectrele de transmisie în regiunea lungimilor de undă de la 400 nm la 1650 nm", atât pe voluntari vii, cât şi pe cadavre.
Aşadar, atât scenariştii filmelor de acţiune cât şi adevăraţii răufăcători vor fi nevoiţi să inventeze alte scenarii pentru a penetra un sistem protejat de un cititor de amprente.
Sursa: The Register