Renunţarea subită la alcool poate duce la moarte
"Sevrajul intervine atunci când o persoană întrerupe consumul de alcool după o perioadă lungă de dependenţă şi poate produce convulsii", susţine Dr. Robert Schwartz de la Universitatea Miliatră de Medicină din Miami.
Aceste crize pot fi deosebit de periculoase. În timpul lor, individul se poate sufoca inhalând prin trahee mâncarea care vine din stomac sau se poate dezechilibra şi lovi la cap.
Cele mai comune simptome ale sevrajului alcoolic se manifestă prin insomnie, transpiraţie şi palpitaţii. Foarte dese sunt şi cazurile în care intervin delirul, halucinaţiile, creşterea tensiunii arteriale şi hiperventilaţia.
Acoolul este toxic pentru organism şi cauzează modificări ale metabolismului şi ale sistemului nervos central. În cazul alcoolicilor, corpul se adaptează la mediu, ceea ce înseamnă că abstinenţa poate deveni periculoasă.
"În cazul dependenţilor de alcool, corpul lucrează pentru a se echilibra, proces numit homeostazie. Când consumul de alcool este oprit brusc, acest echilibru dispare la fel de rapid," explică Schwartz.
Atunci când un alcoolic se abţine de la băut intră într-o stare de hiperexcitaţie din cauza faptului că alcoolul în sine poate fi un sedativ, iar atunci când "administrarea" lui este oprită, efectele pot fi inverse. În plus, atunci când cineva renunţă brusc la consumul alcoolului poate suferi aritmii cardiace şi renale sau disfuncţii hepatice.
Astfel, doctorii afirmă că este, într-adevăr, posibil ca o persoană care renunţă brusc la alcool să moară din această cauză, însă aceste cazuri sunt rare.
Tocmai de aceea, specialiştii recomandă alcoolicilor să renunţe treptat la consumul de alcool şi să consulte un medic specialist.
Sursa: MSNBC