Cercetări medicale privind legătura dintre alcool şi cancerul la
sân aduc noi perspective asupra problemei, dar riscurile de
dezvoltare a acestei boli devin din ce în ce mai puţin clare. Un
nou studiu a descoperit că vinul consumat în cantităţi moderate
poate proteja populaţia feminină de cancerul mamar. Dar acest lucru
se întâmplă doar în cazul femeilor cu o anumită mutaţie genetică.
Pe de altă parte, femeile care au un alt timp de mutaţie pot avea
un risc crescut de dezvoltare a cancerului din cauza consumului de
alcool.
Cancerul de sân este a doua cauza de deces a femeilor din
Canada. Obiectivul cercetătorilor a fost de a valida raportul
Fundaţie Mondiale de Cercetare a Cancerului din 2007, care a găsit
o legătură convingătoare între consumul de alcool şi rata crescută
de dezvoltare a cancerului mamar. Studiile anterioare sugerează de
asemenea că mutaţiile genelor BRCA contribuie la creşterea riscului
de dezvoltare a bolii.
Genele BRCA funcţionează, în mod normal, ca supresor al
tumorii, însă mutaţiile acestor gene se pot dovedi a fi dăunătoare.
Aceste mutaţii sunt ereditare şi pot fi detectate doar cu ajutorul
unor teste genetice.
Studiul condus de Jessica Dennis, cercetător şi student la
Şcoala Dalla Lana de Sănătate Publică din cadrul Universităţii
Toronto, susţine că mutaţia este în general rară. Însă anumite
etnii, precum evreii ashkenazi, par să aibă un risc mai mare de
dezvoltare a cancerului. Dar nu toate femeile care au această
mutaţie genetică dăunătoare vor avea cancer la sân, avertizează
doctorii.
Un total de 857 de paciente care aveau cancer la sân au
participat la experiment, inclusiv 10 persoane care aveau mutaţia
genetică BRCA1 şi 33 de persoane care prezentau mutaţia genetică
BRCA2. Stilul lor de viaţă a fost notat, inclusiv cantitatea de
alcool pe care acestea o consumă. Cercetătorii au examinat vârsta
la care femeile au fost diagnosticate cu cancer mamar şi au început
să dezvolte teorii despre patologia bolii şi modul în care se poate
asocia cu un stil de viaţă care include consumul de alcool.
Aceştia au descoperit că femeile cu mutaţia BRCA1 au
arătat o probabilitate cu 62% mai mică de dezvoltare a cancerului
de sân, în comparaţie cu restul populaţiei, în cazul în care au
băut vin. Pe de altă parte, femeile cu mutaţia genetică BRCA2 au
avut un risc cu 58% mai crescut de a dezvolta boala.
Cercetătorii consideră că impactul pe care l-au observat se
datorează prezenţei polifenolului găsit în struguri, numit
resveratrol. Acesta se leagă de receptorii de estrogen şi
ajută la reglarea activităţii genei mutante BRCA1, consideră
cercetătorii. De asemenea, ei sunt de părere că BRCA2 nu răspunde
la resveratrol. Cercetări suplimentare sunt necesare
pentru a explica legătura dintre consumul de alcool şi dezvoltare
cancerului mamar.
Studiul a fost efectuat la centrul de cercetare din cadrul
Universităţii din Montreal, Toronto şi Ottawa şi va fi publicat în
„The Breast Journal”.
Sursa: Wine
Spectator