Personalitatea prezice evoluţia indicelui de masă corporală
Profesorul Angelina R. Sutin şi colegii săi de la Institutul Naţional de Gerontologie din Baltimore au examinat asocierea dintre personalitatea subiecţilor şi modificările IMC de-a lungul perioadei de maturitate. Pentru a demonstra această legătură, ei au colectat date de la 1.988 de persoane implicate într-un studiu longitudinal efectuat de-a lungul a 50 de ani. Traiectoria indicelui de masă corporală în perioada maturităţii a fost desenată cu ajutorul a 14.531 de măsurători antropometrice pentru a determina dacă personalitatea poate prezice ritmul modificării IMC.
Cercetătorii au aflat că persoanele nevrotice sau extravertite sau care demonstrează un grad redus de conştiinciozitate au un indice de masă corporală mai mare, iar aceste concluzii se menţin la nivelul întregului ţesut adipos al corpului (atât în talie, cât şi în circumferinţa şoldurilor).
Măsurând impulsivitatea voluntarilor, cercetătorii au descoperit că persoanele din primele 10 procente cu cel mai mare grad de impulsivitate cântăreau, în medie, cu 11 kg mai mult decât ultimii 10% clasaţi.
Fluctuaţiile de greutate s-au dovedit a fi asociate cu un grad mare de nevropatie, un nivel scăzut de conştinciozitate şi dificultatea individului de a-şi controla impulsurile.
Creşterea mai mare a indicelui de masă corporală la maturitate caracterizează persoanele mai puţin plăcute şi mai impulsive. Cu toate că aceste trăsături indică o creştere a indicelui masei corporale, la majoritatea indivizilor s-a observat că schimbarea trăsăturilor de personalitate nu afectează valoarea acestui indice.
"Trăsăturile de personalitate sunt definite de modele cognitive, emoţionale şi comportamentale care contribuie, probabil, la adăugarea de kilograme nesănătoase, producând totodată dificultăţi în controlul greutăţii", a încheiat autorul studiului.
Sursa: Doctor's Lounge