O companie americană are o nouă soluţie pentru problema câinilor vagabonzi

26 07. 2011, 11:06

Pentru a putea controla mai uşor şi mai ieftin creşterea populaţiei canine, specialiştii din Arizona lucrează la crearea unui contraceptiv pentru câinii de sex feminin, care va putea fi administrat atât pe cale orală, cât şi prin injectare.

Doctorul Loretta Mayer, în colaborare cu SenesTech, o companie de biotehnologie specializată în "managementul populaţiei animale", a dezvoltat produsul numit Chemspay, un contraceptiv care atunci când este administrat căţelelor le provoacă acestora menopauza.

În studiile efectuate între 2004 şi 2008, acest medicament a redus semnificativ numărul de ovule la căţelele testate, făcându-le astfel incapabile să aibă pui.

Acum Mayer işi continuă cercetarea în India, unde lucrează la un proiect de reducere a populaţiei câinilor sălbatici. "Dacă această tehnologie dă roade, atunci ea va avea un impact enorm asupra populaţiei canine nedorite. Cel mai mare impact îl va avea acolo unde câinii transmit boli la oameni, în ţări precum India", a spus ea.

Mayer plănuieşte ca în următorii trei ani să înceapă studiile solicitate de FDA (agenţia americană de reglementare a medicamentelor), la un centru de salvare a animalelor din Flagstaff, Arizona. Pentru ca Chemspay să primească aprobarea celor de la FDA, produsul va trebui testat între 6 şi 9 ani.

În trecut au mai existat metode contraceptive penteru câini. În cazul câinilor de sex masculin, a existat o injecţie de sterilizare numită Neutersol, doar că după ce a trecut testele FDA în 2003, doi ani mai târziu a fost scoasă după piaţă din cauza unor probleme de fabricare. Acum produsul se găseşte sub numele de Esterilsol, în state precum Mexic, Colombia şi Bolivia. Cu toate acestea, Neutersol/Esterilsol nu stopează în totalitate producerea de testosteron, făcându-i pe câinii de sex masculin să fie predispuşi la cancerul testicular şi alte boli de prostată.

Totodată Mayer şi SenesTech urmăresc să dezvolte un medicament care să aibă aceleaşi efecte asupra soarecilor şi şobolanilor, care terorizează oraşe din Indonezia.

Medicamentele sunt gândite ca alternativă la otrăvirea rozătoarelor, metodă considerată inumană de către Dr. Mayer. "Pasiunea mea, fără îndoială, este de a opri uciderea animalelor, prin orice mijloace", a încheiat Mayer.

Sursa: The Week