Dintele crescut în rinichi: o nouă cale spre obţinerea de organe prin bioinginerie
În trecut, biologii au reuşit să cultive dinţi în laborator, pe care ulterior i-au transplantat cu succes în maxilarele şoarecilor. De această dată, cercetătorii niponi au utilizat o tehnică nouă care permite o dezvoltare mult mai rapidă. Noua metodă permite o creştere mai rapidă cu 10 zile decât metoda anterioară, spune Takashi Tsuji de la Universitatea din Tokyo şi coordonator al studiului.
"Regenerarea organelor care ar putea să le înlocuiască pe cele distruse sau pe cele care lipsesc este primul nostru obiectiv. Cu toate acestea, nu am ajuns încă în acel punct în care tehnica ar putea fi utilizată asupra oamenilor. Abia am trecut de prima etapă a cercetării," a adăugat profesorul.
Echipa, care include cercetători de la Universitatea de Medicină şi Stomatologie din Tokyo, dar şi de la Universitatea Tohoku din Tokyo, a dezvoltat o "sămânţă" prin combinarea unor celule speciale, necesare pentru a forma un dinte. Aceste celule au interacţionat între ele, crescând ţesuturi şi creând un adevărat dinte. Apoi "sămânţa" a fost introdusă într-o bucată minusculă de plastic pe care cercetătorii au implantat-o în rinichiul unui şoarece.
Atunci când dintele a fost suficient dezvoltat, cercetătorii l-au transplantat în gingia unui alt şoarece, confirmând astfel faptul că dintele artificial se poate adapta la mediul bucal, conectându-se la nervi şi vase de sânge, la fel ca un dinte real.
Şoarecele poate simţi durere şi alţi stimuli locali, deoarece dintele transplantat reacţionează la fel ca un dinte natural.
Cercetătorii speră să poată utiliza această tehnică pentru a dezvolta organe perfect funcţionale, capabile să înlocuiască părţi anatomice pierdute sau distruse de boli sau vârstă.
Sursa: France24