Reactoarele nucleare nu amplifică riscul de cancer, susţine un studiu elveţian
Oficiul Federal de Sănătate Publică (FOPH) şi Societatea Elveţiană împotriva Cancerului au cerut Institutului de Medicină Socială şi Preventivă (ISPM) şi Universităţii din Berna să realizeze un studiu pentru analiza relaţiei dintre cancerul la copii şi centralele nucleare.
Oficialii ISPM au demarat un studiu care s-a desfăşurat între septembrie 2008 şi decembrie 2010. Rezultatul obţinut a fost publicat recent în cadrul Jurnalului Internaţional de Epidemologie.
Bazându-se pe recensământurile din 1990 şi 2000, cercetătorii au calculat rata de incidenţă a cancerului pentru 1,3 milioane de copii elveţieni născuţi între 1985-2009.
Apoi ISPM a comparat rata de apariţie a leucemiei şi a cancerului la copii născuţi la o distanţă mai mică de 5 km, apoi la cei născuţi la o distanţă de 5-10 km şi 10-15 km faţă de centrale nucleare.
Rezultatele au arătat că riscul de îmbolnăvire cu cancer în zonele cele mai apropiate de centralele nucleare (până în 5 km), este similar cu cel din zonele de control aflate la peste 15 km depărtare de centrale, unde s-au înregistrat 8 cazuri, comparativ cu 6,8 cazuri aşteptate. De asemenea, între 5 şi 10 km au fost găsite 12 cazuri, comparativ cu 20,3 cazuri aşteptate, iar în zonele situate la 10-15 km depărtare de centralele nucleare au fost înregistrate 31 de cazuri faţă de 28,3, rata de incidenţă aşteptată.
"Acest studiu efectuat la nivel naţional a găsit puţine dovezi care să releve o asociere între riscul de îmbolnăvire de cancer sau leucemie şi copii care trăiesc în apropierea centralelor nucleare şi care suferă de aceste boli", au concluzionat autorii studiului.
În prezent, în Elveţia sunt cinci centrale nucleare. Aproximativ 1% din populaţia elveţiană trăieşte la mai puţin de cinci kilometri de aceste centrale, iar 1 din 10 elveţieni locuieşte la maxim 15 kilometri de reactoarele nucleare.
Emisiile radioactive din vecinătatea centralelor nucleare elveţiene sunt monitorizate regulat, iar datele sunt publicate.
"Studiul realizat asupra supravieţuitorilor atacului cu bombă atomică de la Hiroshima şi Nagasaki au aratat că persoanele cu o vârstă fragedă sunt mult mai sensibile la radiaţii decât adulţii. Din acest motiv ne-am concentrat foarte mult pe locul naşterii. Acest lucru, dar şi faptul că am putut include şi toţi copiii din Elveţia într-un studiu longitudinal este o trăsătură specifică studiilor realizate de CANUPIS", a declarat Claudia Kuehni, directorul Oficiului Împotriva Cancerului la Copii.
Studiile precedente realizate pe cancerul la copii şi centralele nucleare au avut rezultate contradictorii. De exemplu, un studiu din Germania, publicat în decembrie 2007, a arătat faptul că riscul apariţiei leucemiei la copiii mici care locuiesc la mai puţin de cinci kilometri de centralele nucleare este dublu comparativ cu cei care traiesc mai departe de reactoare. Între timp, un studiu similar a fost realizat în Marea Britanie, însă rezultatul a fost unul contradictoriu. Astfel, cercetătorii britanici au descoperit că riscul de a dezvolta leucemie nu este mai mare în rândul copiilor ce locuiesc în apropierea centralelor nucleare.
Sursa: WNN