Nu eşti african? Atunci ai gene ce provin de la omul de Neanderthal!
Damian Labuda de la Universitatea din Montreal, Departamentul de Pediatrie şi Centrul de Cercetare CHU Sainte-Justine, a condus acest studiu împreună cu colegii săi. Aceştia au descoperit că o porţiune din cromozomul uman X provine de la omul de Neanderthal, dar numai în cazul persoanelor non-africane.
Strămoşii oamenilor de Neanderthal au părăsit Africa în urmă cu 800.000, până la 400.000 de ani. Aceştia au evoluat de-a lungul mileniilor în ceea ce este astăzi populaţia Franţei, Spaniei, Germaniei şi Rusiei. Aceştia au dispărut, sau au fost pur şi simplu absorbiţi în populaţia umană modernă, în urmă cu aproximativ 30.000 de ani.
Aceste cercetări se întorc în timp cu un deceniu, atunci când Labuda şi colegii săi au identificat o parte dintr-un ADN, denumit haplotip, din cromozomul uman X care părea diferit. Aceştia şi-au pus întrebări referitoare la originea sa, iar în 2010, cercetătorii au putut compara haplotipul genomului oamenilor de Neanderthal cu cel existent în ADN-ul uman. Oamenii de ştiinţă au descoperit că secvenţa aceasta era prezentă la oamenii de pe toate continentele, inclusiv Australia, dar cu excepţia Africii sub-sahariene.
David Reich, un genetician de la Şcoala Medicală Harvard, a adăugat că "doctor Labuda şi colegii săi au fost primii care au identificat o variaţie genetică a oamenilor non-africani, care probabil vine de la o populaţie arhaică".
Labuda a concluzionat: "Variabilitatea constituie un avantaj important în perspectiva supravieţuirii unei specii. Fiecare element nou adus genomului constituie un plus".
Sursa: Discovery