Cercetătorii susţin că o modalitate eficientă de a
controla cantitatea de mâncare ingerată la o masă, fără a rămâne
înfometat la sfârşitul acesteia, este aceea de a alege o furculiţă
mare.
Aceştia au efectuat un studiul asupra efectelor create de
dimensiunile ale furculiţei într-un lanţ de restaurante italiene
foarte cunoscute în sud-vestul Statelor Unite. Clienţii au fost
separaţi la mese care au avut furculiţe de diferite dimensiuni.
Furculiţele mari au fost create astfel încât să transporte cu 20%
mai multă mâncare decât furculiţele standard, iar cele mici să
transporte cu 20% mai puţină mâncare.
De fiecare dată când un ospătar lua comanda unui client,
cântărea farfuria plină cu mâncare înainte de a o servi. La
sfârşitul mesei, farfuriile au fost cântărite din nou. Rezultatul:
oamenii care au folosit furculiţele mari au mâncat mai
puţin decât cei care au utilizat furculiţele mici.
Teoria dimensiunii furculiţelor funcţionează doar în
restaurante. Atunci când cercetătorii au condus acelaşi studiu în
laborator, ei au descoperit că persoanele care au mâncat cu
furculiţa mică au ingerat mai puţină mâncare. Autorii cred că
participanţii la studiul de laborator nu au avut aceleaşi obiective
de satisfacere a foamei ca şi clienţii restaurantului.
Este puţin probabil ca acest studiu să impulsioneze
restaurantele pentru a înlocui toate furculiţele lor cu versiuni
mai mari, deoarece nu există niciun stimulent pentru ca acestea să
vrea ca toţi consumatorii să mănânce mai puţin. Este datoria
clienţilor să ceară furculiţe mai mari, dacă îşi doresc să mănânce
mai puţin.
Sursa:
Eurekalert