Medicamentele care tratează SIDA pot preveni infecţia cu virusul HIV
În ultimele 12 luni, alte cercetări au demonstrat că medicamentele antiretrovirale, atât pastilele, cât şi gelurile vaginale, pot ajuta la prevenirea infecţiilor în cadrul unor grupuri specifice - femei, bărbaţi homosexuali şi persoane ai căror parteneri au fost depistaţi ca fiind pozitivi la virusul HIV. Noile studii demonstrează că această strategie funcţionează de asemenea pentru populaţia largă de bărbaţi şi femei din Africa, grupul de persoane cel mai afectat de pandemia de 30 de ani.
Tratamentul standard pentru infecţiile HIV este constituit din trei sau mai multe medicamente antiretrovirale administrate zilnic pe tot parcursul vieţii, începând cu momentul în care virusul a atacat sistemul imunitar.
Unul dintre noile studii, realizate în Kenya şi Uganda, a fost oprit cu un an şi jumătate mai devreme, datorită rezultatelor dramatice. Alt studiu realizat în Botswana, a fost dus pâna la capăt şi a fost finalizat în primăvara acestui an. Cercetătorii au plănuit să prezinte rezultatele studiului în cadrul unei conferinţe din Roma.
În ultima perioadă s-a insistat pe eforturile de a trimite cantităţi mari de medicamente antiretrovirale către lumea aflată în curs de dezvoltare. În prezent, 6.6 milioane de oameni iau medicamente pentru infecţiile pe care le au. Într-o bună zi, un numar şi mai mare de oameni vor lua aceste medicamente pentru a evita infectarea. În jurul lumii, aproximativ 34 milioane de oameni trăiesc în condiţiile în care au fost infectaţi cu virusul HIV. Dintre aceşti, două treimi se află în Africa sub-sahariană.
Pentru studiul efectuat de cei de la Universitatea din Washington, denumit "Partners PrEP", 4.758 de cupluri au fost recrutate din nouă locaţii diferite, începând cu luna ianuarie a anului 2008. Unul dintre partenerii fiecărui cuplu era infectat cu HIV.
Partenerii neinfectaţi au fost repartizaţi aleator pentru a lua un medicament numit tenofovir, tenofovir şi un alt medicament, emtricitabină - o combinaţie vândută sub numele de Truvada, sau un placebo. Toţi cei care au participat la studiu au primit consiliere referitoare la prevenirea infecţiilor şi le-au fost furnizate prezervative.
Până la sfârşitul lunii mai au fost raportate 47 de infecţii în rândul persoanelor care au luat placebo, dar doar 18 în rândul celor care au luat tenefovir şi 13 în rândul celor care au luat Truvada.
Studiul din Botswana a împărţit cei 1.219 bărbaţi şi femei participanţi la studiu în două grupuri: unora li s-a administrat Truvada, iar altora placebo. Nouă dintre cei care au luat Trudava au fost infectaţi, în comparaţie cu 24 care au luat placebo. Persoanele cărora li s-a administrat Trudava au avut o frecvenţă mai mare de reacţii adverse, precum greaţă şi ameţeli.
În timp ce rezultatele a două studii au fost similare, acestea au fost foarte diferite faţă de cel numit FEM-PrEP, raportat la începutul acestui an. Pentru acesta s-au strâns 2.000 de femei din Kenya, Zimbabwe şi Africa de Sud, cărora li s-a oferit Truvada sau placebo, iar Truvada nu a oferit nicio protecţie. Cercetătorii încearcă să descopere care sunt cauzele acestor rezultate.
Jared Baeten, un fizician de la Universitatea din Washington, consideră că motivul principal al rezultatelor diferite este frecvenţa cu care fiecare grup de persoane a luat medicamentele. Diferenţele dintre frecvenţa cu care au fost administrate medicamentele în cadrul celor două categorii de studii au fost de la 97% la 84%.
Studiul din Botswana a costat 31 milioane de dolari, acesta fiind susţinut financiar de către guvernul Statelor Unite. Studiul din Kenya şi Uganda a avut nevoie de un buget de 63 milioane de dolari, bani primiţi de la Bill and Melinda Gates Foundation. Aceştia nu au fost cheltuiţi în totalitate din cauza faptului că studiul s-a încheiat înainte de termen.
Medicamentele utilizate în cadrul studiilor au fost efectuate de către companiile biotehnologice din California, Gilead Sciences, şi au fost donate de acestea pentru cercetare.
Gilead Sciences au permis companiilor farmaceutice din India să realizeze o variantă mai ieftină a tenofovirului şi emtricitabinei, pentru utilizarea acestora în 111 ţări cu venituri mici şi medii, deşi acest medicament este brevetat în cadrul Statelor Unite.
Sursa: Washington Post