Oamenii de ştiinţă, surprinşi de inteligenţa şopârlelor
O specie de şopârle tropicale, Anolis evermanni, a putut asocia o anumită culoare a unui recipient, cu o recompensă.
Pentru a demonstra acest lucru, oamenii de ştiinţă au ales 6 şopârle pe care le-au studiat apoi în timp ce încercau să obţină un vierme ascuns sub un capac albastru. Deşi în sălbăticie, această specie obişnuieşte să urmărească mişcările prăzii, în studiu indiciile vizuale nu erau prezente. Prin urmare, reptilele au avut la dispoziţie două metode de procurare a hranei: ele fie au muşcat capacul şi l-au mutat din loc, fie l-au împins cu capul.
Manual Leal, cercetător la Universitatea Duke şi conducătorul studiului a recunoscut că a fost impresionat, în special de cea de-a doua abordare: "Nu ne aşteptam ca ele să aibă un grad atât de înalt în a rezolva probleme. Utilizarea botului drept pârghie nu implică un comportament natural. Ele folosesc un nou tip de comportament pentru rezolvarea unor probleme noi."
Ulterior, tot în cadrul acestei cercetări s-a demonstrat şi faptul că ele au fost capabile să asocieze o anumită culoare cu recompense. Atunci când au avut de ales între un capac albastru şi unul albastru cu galben, ele au învăţat care disc trebuie înlăturat pentru a ajunge la hrană.
Specialiştii presupun că recunoaşterea culorile le este utilă acestor şopârle în perioada de împerechere, când unii mascului au o anumită culoare sau un anumit model.
Sursa: BBC Nature