Şi rechinii pleacă în vacanţă!
Oamenii de ştiinţă din insula Steward, Noua Zeelendă, au observat că rechinii aleg în fiecare an, pe la mijlocul iernii, destinaţii precum Tonga, Fiji şi Vanuatu. Unii dintre rechini au instinctele de orientare atât de bine dezvoltate încât reuşesc să se întoarcă exact în locul de unde au plecat.
Oficialii institutului Naţional de Cercetare a Apei şi a Atmosferei din Noua Zeelandă susţin că studiul furnizează o imagine de ansamblu asupra ciclului de viaţă al marilor rechini albi, cea mai mare specie de rechini, care poate creşte pană la opt metri lungime.
Oamenii de ştiinţă au studiat rechinii albi atât în zona insulei Steward, cât şi în cea a insulei Chatham, aflată la 750 km în est de Noua Zeelandă. Aceste zone sunt considerate "puncte fierbinţi" pentru rechini datorită numărului mare de colonii de foci, o sursă sigură de hrană pentru prădători.
Datele colectate cu ajutorul dispozitivelor de urmărire au arătat că rechinii au ajuns la adâncimi de peste 800 de metri în căutarea hranei, un exemplar reuşind să ajungă la 1.200 de metri adâncime în drumul său spre Australia.
Cercetătorii au găsit un număr mare de rechini albi în jurul insulei Steward, reuşind să marcheze 27 din ei în timpul expediţiei ştiinţifice.
Specialiştii spun că este încă neclar dacă numărul acestor prădători este în scădere sau dacă el a rămas constant. Specia a fost declarată ca fiind vulnerabilă şi este protejată în apele din jurul Noii Zeelande încă din 2007.
Marii rechini albi trăiesc în medie până la 50 de ani. Prin urmare ei se maturizează încet, producând 10 pui o dată la 2-3 ani. De aceea, populaţiei îi ia mult timp pentru a se reface.
Oamenii de ştiinţă speră ca acest studiu, aflat încă în desfăşurare, va ajuta la o mai bună înţelegere a vieţii rechinilor.
Sursa: Physorg