A fost inaugurată prima centrală electrică solară ce funcţionează şi noaptea!
Întreruperea producţiei de energie electrică pe timp de noapte nu este cea mai gravă problemă a unei centrale de acest gen. Întreruperile cauzate de nori afectează mai mult activitatea acesteia.
Din fericire, centrala electrică Gemasolar este prevăzută cu o soluţie pentru ambele situaţii: are capacitatea de a stoca energie pentru a funcţiona 15 de ore, iar această rezervă este utilizată pe timp de noapte şi în zilele înnorate.
Vremea se schimbă în mod imprevizibil în cursul zilei şi determină fluctuaţii ale producţiei de energie. Aceste reduceri neprevăzute ale activităţii sunt mult mai grave decât cele pe timp de noapte, deoarece operatorii centralei electrice ştiu exact când se lasă noaptea, astfel încât alte centrale pot fi programate pentru funcţionare. Nu se poate prevedea cu acurateţe, însă, când şi cât timp cerul va fi acoperit de nori.
Celelalte centrale, precum cele nucleare sau cele care funcţionează cu gaz natural, nu pot fi pornite atât de repede încât să compenseze inactivitatea centralelor solare atunci când este înnorat. Prin urmare, centralele solare trebuie să fie dotate cu generatoare suplimentare sau să deţină energie stocată.
Centralele solare concentrează intens lumina soarelui într-un recipient colector, care apoi transferă căldura către rezervoare de sare topită, unde este stocată până când este nevoie de ea. Procesul se numeşte stocare termală a energiei termice. Sarea folosită are în compoziţie 60% nitrat de potasiu şi 40% nitrat de sodiu. Căldura din sarea topită este utilizată pentru fierberea apei atunci când este înnorat sau pe timp de noapte. Pierderea zilnică este de doar 1% din energia depozitată.
Centrala construită în Andaluzia are o capacitate de 19,9 MW şi va produce 110.000 MWh sau 110 GWh pe an.
Sursa: CleanTechnica