Vinul roşu ar putea compensa lipsa de activitate fizică
Un nou studiu publicat în Jurnalul FASEB sugerează că un aport zilnic de resveratrol previne efectele negative ale imponderabilităţii simulate asupra metabolismului muşchilor şi al oaselor.
Raportul descrie o serie de experimente realizate pe şobolani cu simularea imponderabilităţii din cadrul unui zbor în spaţiu. Grupul de test care a primit resveratrol nu a dezvoltat rezistenţă la insulină şi nici pierderi ale densităţii minerale osoase precum cel care nu au primit resveratrol.
"Există dovezi de necontestat care arată că organismul uman are nevoie de activitate fizică, dar, pentru unii dintre noi, prestarea acestei activităţi nu este uşor de realizat. Un mediu cu gravitate redusă face ca acest lucru să fie aproape imposibil de realizat pentru astronauţi.
Dar şi aici, pe Terra, barierele din calea activităţii fizice sunt la fel de provocatoare, fie că este vorba de o boală, o accidentare sau o slujbă de birou. Resveratrolul nu este un substitut pentru exerciţii, dar ar putea încetini ritmul de deteriorare a aparatului locomotor până când persoana poate începe din nou să facă mişcare", susţine Gerald Weissmann, redactor şef al FASEB Journal.
Oamenii de ştiinţă au studiat şobolani, care au fost plasaţi în condiţii de imponderabilitate prin suspendarea de coadă (neutilizarea membrelor posterioare) şi le-au administrat zilnic resveratrol. Grupul de control a prezentat o reducere a masei musculare la nivelul muşchiului solear, a densităţii minerale osoase şi a rezistenţei la rupere, dar a dezvoltat şi rezistenţă la insulină.
În plus, studiul a mai relevat şi faptul că resveratrolul acţionează pentru a împiedica atrofierea determinată de inactivitate şi că el ar putea preveni consecinţele negative ale sedentarismului la om.
În cazul în care suplimentele alimentare cu resveratrol nu sunt pe gustul dumneavostră, există o alternativă convenabilă: vinul roşu.
Sursa: Eurekalert