Bisfenolul din recipientele de plastic face masculii mai efeminaţi
Descoperirile ar putea demonstra cum bisfenolul A poate afecta comportamentul uman şi dezvoltarea oamenilor. "Şoarecii căprioară expuşi la bisfenol A arată normal în studiul nostru, nefiind ceva evident în neregulă cu ei. Cu toate acestea, ei sunt în mod clar diferiţi", susţine Cheryl Rosenfeld de la Universitatea Missouri.
"Femelele nu doresc un mascul expus la bisfenol A, aceştia având o performanţă mult mai proastă în sarcinile de deplasare într-un spaţiu în condiţii de siguranţă, care stabilesc capacitatea lor de a-şi găsi parteneri de sex feminin", continuă acesta.
Mamele de şoarece-căprioară au fost hrănite cu alimente care conţineau un nivel de bisfenol A proporţional cu media admisă de guvernul american ca fiind sigură pentru femeile însărcinate.
Şoarecilor de laborator li s-a administrat această dietă timp de două săptămâni, înainte de reproducere şi pe parcursul alăptării. După ce copii lor au fost înţărcaţi, puii au fost hrăniţi cu alimente care nu conţineau bisfenol A, iar comportamentul lor a fost monitorizat până la maturitate.
Şoarecii adulţi care au fost expuşi la bisfenol A au demonstrat o capacitate scăzută de a traversa un labirint în condiţii de siguranţă. Această abilitate este dezvoltată numai la şoarecii masculi, deoarece femelele nu îşi caută partenerii.
"Şoarecii învaţă repede cea mai scurtă cale de a găsi ieşirea corectă. Masculii expuşi au folosit o strategie aleatoare, ineficientă şi eronată", susţine studiul.
Atunci când cercetătorii au observat cum femelele fertile consideră masculii expuşi la bisfenol A şi cei neexpuşi, au descoperit că acestea preferă masculii neexpuşi, cu un factor de doi la unu.
"Aceste concluzii au implicaţii largi şi la alte specii, incluzând oamenii, unde există diferenţe înnăscute între masculi şi femele în tiparele cognitive şi cele comportamentale", menţionează Rosenfeld.
Administraţia Americană pentru Medicamente şi Alimente a constatat o îngrijorare cu privire la bisfenolul A, un produs chimic industrial utilizat pe scară largă la împachetarea diferitelor produse. Acesta este folosit încă din 1960, iar în 2010 s-a publicat un studiu privind riscurile expunerii la acest produs.
Uniunea Europeană şi Canada au interzis utilizarea bisfenolului A în biberoane. Cu toate acestea, nu există un consens cu privire la pericolele acestui produs chimic, susţine studiul.
Sursa: France24