Peste 1000 de specii noi au fost descoperite în Noua Guinee! (FOTO)

28 06. 2011, 10:42

"Raportul arată că pădurile şi râurile din Noua Guinee sunt printre cele mai bogate din lume, având un nivel de biodiversitate foarte ridicat," spune reprezentantul WWF, Neil Stronach. Din 1998 până în 2008 au fost înregistrate săptămânal două noi specii, anunţă raportul asupra habitatului natural al insulei.

Noua Guinee este cunoscută ca având un ecosistem unimitor. Pădurile tropicale de aici se clasează pe locul trei în lume, ca mărime, după Amazon şi Congo şi, deşi insula ocupă doar 0,5 la sută din suprafaţa Pământului, ea conţine până la opt la sută din speciile lumii, transmite WWF.

Aşa se face că cercetătorii cred că pe o suprafaţă de un kilometru pătrat, în pădurile din zonele depresionare, se întâlnesc mai mult de 150 de specii de păsări.

Cele 1060 specii confirmate de către oamenii de ştiinţă drept noi descoperiri între 1998 şi 2008 par a constitui doar o mică parte din ecosistemele Noii Guinee.

Unul dintre cele mai unitoare descoperiri a fost un delfin cu capul rotunjit şi înotătoare foarte mică, recunoscut ulterior ca specie nouă în 2005 şi numit Orcaella heinsohni. La fel s-a întâmplat şi cu o specie nouă de furnicar, care a primit numele de Zaglossus attenboroughi, în cinstea naturalistului britanic Sir David Attenborough.

Una dintre cele 134 de broaşte descoperite a fost numită Litoria sauroni deoarece are ochii roşu cu negru, amintindu-le oamenilor de ştiinţă de Sauron, personajul negativ din trilogia "Lord of the Rings". O altă broască a atras atenţia prin mărimea ei, având un centimetru în lungime.

De asemenea, din cele 580 de specii de nevertebrate s-au remarcat nouă specii de melci, unii dintre ei fiind atât de coloraţi în comparaţie cu cei de grădină, încât erau de nerecunoscut. Pe listă s-au adăugat şi 71 de peşti noi cu un caleidoscop de culori.

WWF a declarat că cel mai surprinzător animal descoperit a fost rechinul de apă dulce, care atinge 2,5 metri lungime.

Printre cele 43 de reptile descoperite aici se numără şi cel mai inofensiv şarpe din lume. El nu poate să vadă, nu muşcă şi nu are venin.

Dar WWF a declarat că entuziasmul creat de aceste descoperiri a fost temperat de faptul că, la fel ca în Amazon şi în pădurile tropicale Borneo, acţiunile umane duc la distrugerea habitatului natural din Noua Guinee.

Sursa: AFP