Bebeluşii reacţionează raţional atunci când se confruntă cu o problemă
Pentru a demonstra cum funcţionează acest lucru, Hyowon Gweon şi Laura Schulz de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts au făcut un studiu care urmărea modul în care copiii în vârstă de 16 luni reacţionează în faţa jucăriilor stricate.
Cei doi cercetători au folosit o jucărie în interiorul căreia era un buton care, dacă era apăsat, emitea o melodie.
În faza incipientă a studiului, doi adulţi îi arătau copilului modul în care funcţionează jucăria. Fiecare adult apăsa butonul de două ori, însă la a doua atungere sistemul nu mai emitea sunete. Ajungând la copil, butonul nu putea fi activat.
Oricărui adult, instinctul i-ar "spune" că jucăria este defectă (ambii adulţi implicaţi în studiu au întîlnit dificultăţi încercînd să facă jucăria să redea muzică). Sugarii au fost capabili să realizeze şi ei acest fapt, iar după câteva încercări nereuşite de a reda muzica prin apăsarea butonului, 12 din 17 nou-născuţi au renunţat şi au ales o altă jucărie.
În plus, s-a dovedit că bebeluşii au fost capabili să îşi asume nefuncţionarea jucăriei. În a doua etapă a studiului, butonul jucăriei putea fi activat mereu de un adult, în timp ce un altul nu reuşea niciodată să facă acest lucru. Văzând acest lucru, copii au realizat că este posibil ca ei sa facă ceva greşit, la fel ca adultul care nu putea activa butonul. Ca rezultat, 13 din 19 copii au încercat să le dea jucăria părinţilor pentru a-i ajuta.
"Copiii au dat dovadă de competenţe surprinzătoare în ceea ce priveşte capacitatea de a rezolva problemele. Studiul nostru arata că bebelusii învaţă raţional, posedând mecanisme puternice de învăţare, care le permit să facă generalizări având informaţii minime", a spus Gweon.
Sursa: NewScientist