Ciupercile halucinogene pot oferi beneficii medicale şi spirituale, arată un nou studiu
Studiul publicat în Jurnalul Psychopharmacology a testat reacţiile a 18 voluntari, fiecare fiind tratat în cinci sesiuni de opt or, cu patru doze diferite de psilocibină şi un placebo.
Într-un chestionar administrat la 14 luni după ce au fost trataţi cu psilocibină, 83% din voluntarii ce au primit doze mai mari de psilocibină au susţinut că se simt mai fericiţi, iar 89% au raportat îmbunătăţiri în comportamentul lor, pe când 94% dintre voluntari au clasat experienţa ca fiind una dintre cele mai "spirituale" din viaţa lor.
Înainte ca voluntarii să fie acceptaţi ca participanţi ai studiului, aceştia au fost testaţi pentru eventuale probleme fizice sau emoţionale şi au fost supravegheaţi pe tot parcursul sesiunilor cu ciuperci pentru a nu deveni prea anxioşi.
"Există un risc real al folosirii psilocibinei într-un cadru ocazional", susţine Griffiths, atrăgând atenţia asupra unor cazuri de atacuri de panică a utilizatorilor de ciuperci, care au fugit în mijlocul traficului, sau care au sărit de pe stânci.
Urmărind un studiu din 2006, cercetătorii au analizat câtă anxietate provoacă fiecare dozaj.
În timp ce ciupercile halucinogene sunt ilegale în Statele Unite, Griffiths speră că cercetările lui ar putea ajuta la convingere Administraţiei pentru Alimente şi Medicamente să legalizeze psilocibina pentru utilizarea terapeutică. Acesta studiază în prezent un compus folosit ca un suport psihologic pentru bolnavii de cancer şi pentru cei care doresc să renunţe la fumat.
Unul dintre voluntari a declarat că după ce a consumat psilocibină a redus cantitatea de alcool pe care obişnuia să o consume.
Richard Boothby (57), un profesor de filozofie de la Universitatea Loyola, a fost voluntar al acestui studiu. El nu încercase drogurile halucinogene şi a menţionat că este sceptic în privinţa potenţialului lor de creştere spirituală.
Prima lui sesiune de psilocibină i-a schimbat modul de a gândi. "Este ca şi cum te scufunzi în apă, în care intri şi te tot adânceşti, atât de adânc încât nu crezi că o să mai ieşi la suprafaţă. În mijlocul acestei adâncimi simţi o claritate extraordinară", susţine profesorul.
Boothby a menţionat că sesiunile l-au ajutat să facă faţă la recenta sinucidere a fiului său şi l-a ajutat să fie mai deschis faţă de oamenii pe care îi întâlneşte.
"A fost o experienţă cu adevărat de neuitat, care m-a schimbat. Aş repeta-o fără să mă gândesc de două ori înainte", susţine profesorul de filozofie.